Hihetetlen élmény: bárki búvárkodhat a Nagy-korallzátonyon

virtuális búvárkodás
A program logója
Vágólapra másolva!
Hobbitudósok részvételével készítették el a Nagy-korallzátony virtuális térképét ausztrál tengerkutatók és informatikus szakértők.
Vágólapra másolva!

A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) és az ABC (Australian Broadcasting Corporation) tévétársaság közreműködésével megvalósult Virtual Reef Diver programmal a felhasználók "alámerülhetnek" a legendás víz alatt világ virtuális valóságába számítógép, tablet vagy okostelefon segítségével.

A Virtual Reef Diver egy különleges program, amely felhívja a figyelmet Ausztrália és a világ egyik legsürgetőbb feladatára, a Nagy-korallzátony védelmére - emelte ki Kerrie Mengersen, a QUT kutatója hétfőn.

A program logója Forrás: www.virtualreef.org.au

Mintegy 170 ezer felvételt használtak a virtuális világ megalkotására, az amatőr résztvevők pedig azonosították a korallokat és algákat.

Az így elkészített modell segít megérteni többek között a korallzátony körüli változásokat - fejtette ki Erin Peterson, a QUT munkatársa.

"Csodálatos volt, ahogy az amatőrök reagáltak a felhívásunkra. Nélkülük nem tudtunk volna összegyűjteni ilyen nagy mennyiségű adatot" - tette hozzá a szakértő.

A programot a következő linken lehet elérni: https://www.virtualreef.org.au/explore/