A nő, aki kiszimatolja a Parkinson-kórt

Parkinson-kór
Joy Milne véletlenül jött rá különleges képességére
Vágólapra másolva!
Skóciában él egy különleges képességekkel megáldott hölgy, aki képes kiszimatolni a rendkívül nehezen diagnosztizálható és gyógyíthatatlan Parkinson-kórt. A kutatók Joy Milne segítségével most egy olyan hatékony teszt kidolgozásán fáradoznak, amellyel már jóval az ismert tünetek jelentkezése előtt felismerhető lesz az alattomos betegség.
Vágólapra másolva!

Furcsán kellemes pézsmillatot érzett a férjén

Joy Milne egyszer csak valami furcsa változást vett észre a férjén: megváltozott a szaga. Valamiféle sajátos finom, pézsmaillatot árasztott. Hat évvel később Parkinson-kórt diagnosztizáltak férjénél.

Joy Mine férjével, akinél először szagolta ki a Parkinson-kórt Forrás: Herald Scotland

Joy csak akkor kapcsolta össze ezt a szagot és a Parkinson-kórt, amikor csatlakozott a Parkinson's UK nevű jótékonysági szervezethez,

ahol szintén ezt a szagot érezte az embereken.

(A brit társadalmi szervezet a betegek segítésével, kezelésével és a betegség kutatásával foglalkozik.)

Joy Milne véletlenül jött rá különleges képességére Forrás: Business Zoom

Egy kérdezz-felelek kurzuson Joy megemlítette a szaktudósoknak, hogy ő képes kiszagolni a betegséget,

mire ők nagyon izgatottak lettek, és ekkor kezdték el kutatni, hogy mi állhat az asszony különleges képességének hátterében.

A Parkinson-kór jelenleg még gyógyíthatatlan betegségnek számít, ami korai stádiumában csak nagyon nehezen diagnosztizálható Forrás: Origo

A University of Edinburgh angliai egyetem kutatói egy részletesen kidolgozott tesztnek vetették alá a hölgyet.

Kiderült, hogy mégsem volt egészséges a tesztalany

Az egyik kutató a Parkison's UK által támogatott Dr. Tilo Kunath vezetésével toboroztak 12 önkéntest, hat Parkinson beteget és hat e betegségben nem szenvedő egészséges embert,, akiknek egy egész napon át kellett viselniük egy pólót, melyet aztán bezacskóztak, és kóddal látták el.

Tizenkét kísérleti alany közül tizenegynél állapot azonos volt Milne szaglástesztje Forrás: Beyond Walls

Joy Milne a 12 mintából 11-et hibátlanul eltalált, az egyik kísérleti alanyról azonban - aki a kontroll csoport tagja volt -, azt állította, hogy Parkinsonja van, holott ő egészséges volt. Azonban 8 hónap múlva az illető arról tájékoztatta dr. Tilo-t, hogy Parkinsont diagnosztizáltak nála.

Vagyis Joy Milne még a jól azonosíthatü tünetek megjelenése előtt felismerte a betegséget,

mint ahogy a férjénél is még azt megelőzően észlelte a változást, mielőtt megjelentek volna nála a motoros szimptómák.

Joy Milne szaglástesztje kiderítette, hogy az egészségesnek tudott tesztalany Parkinson-kórban szenved Forrás: Separation Science

A kutatók először azt hitték, hogy az izzadságban lehet ez a betegség azonosítására alkalmas szag,

de Joy nem a hónaljnál, hanem a hát közepe táján érezte ezt a bizonyos illatot. A gerinc mentén faggyú mirigyek vannak talán a faggyúban találhatók ezek a molekulák.

A kutatók először azt hitték, hogy az izzadságban lehet ez a betegség azonosítására alkalmas szag Forrás: Origo

A tudósok úgy vélik, hogy a betegséggel összefüggő, és a betegek bőrében történő változások egy bizonyos szagot termelnek, ami a Parkinson-kórhoz kapcsolódik.

Még ma is ugyanolyan a diagnózis, mint a 19. században

Az eredmények nagy benyomást tettek az orvosokra akik tovább vizsgálták a jelenséget. Dr. Tilo kezdeti eredményei, amelyek megerősítették, hogy Joy valóban kiszagolja a betegséget, ahhoz vezetett, hogy a Parkinson's UK finanszírozza a további kutatásokat Manchester, Edinburgh, és London városában, ahol összesen 200 embert - Parkinson-kórban szenvedőket és Parkinson nélkülieket - tanulmányoznak.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb idegrendszeri megbetegedésnek számít Forrás: WeirdlyStrange.Com

A kutatók abban reménykednek, hogy sikerül felfedezniük egy olyan molekuláris sajátosságot, ami a szagért felelős.

Ez megalapozná egy nagyon egyszerű, textildarabbal elvégezhető teszt kifejlesztését

a betegség egészen korai stádiumának azonosítására. Ezt a betegséget ugyanis rendkívül nehéz diagnosztizálni. Ma még mindig ugyanazzal a módszerrel dolgoznak, amivel a betegséget elsőként leíró Dr. James Parkinson is tette 1817-ben: megfigyelik a páciensek szimptómáit.

Dr. James Parkinson angol orvos, és a betegséget elsőként leíró művének címlapja Forrás: Living With Parkinson's

Kathrine Crawford a Parkinson's UK skóciai igazgatója szerint, ha sikerülne kidolgozni egy ilyen tesztet, az nagy áttörést jelentene, mert akkor ők és a kollégáik képesek volnának megszervezni egy a mostaninál jóval hatékonyabb kezelési programot.

A Parkinson-kór főleg az időskorban gyakori, de fiataloknál is előfordulhat Forrás: Daily Mail videó

Mindez potenciálisan sokkal több lehetőséget jelentene a Parkinson-kórral élő emberek számára, és ez az egyszerű teszt pozitív irányba változtathatná meg a betegek életét. A kutatási sorozat jelenlegi eredménye, hogy más sikerült azonosítani tíz olyan molekulát, ami az első Parkinson-teszthez vezethet.

Népbetegségnek számít az idegrendszeri kórok között

A Parkinson-kór (Morbus Parkinson) okát még nem ismerik pontosan, a kutatók úgy gondolják, hogy a betegség genetikai és környezeti faktorok kombinációja,

ami a dopamin termelő neuronok pusztulását okozza.

A mozgást a középagyban lévő neuronok irányítják. Az idegsejtek neurotranszmitterrel (ingerületátvivő anyag), a dopamin segítségével továbbítják az izmokhoz a középagy utasítását .

Forrás: OCare for You

A Parkinson-kóros betegeknél az üzenet nem jut el maradék nélkül az izmokhoz az agyban lévő dopamintermelő sejtek pusztulása miatt, és ez mozgási nehézségeket okoz.. A dopamintermelő sejtek vesztesége eredményezi azt, hogy az agynak ez a része már nem képes a normális működésre, és emiatt megjelennek a Parkinson-kór tünetei.

A középagy felel a mozgásért Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Ilexx

A kutatók szerint a dopamintermelő sejtek halálát toxinok, vírusok, baktériumok, illetve nehézfémek és más vegyületek okozhatják.

A tudósok különösen sokat foglalkoznak a gyomirtó- és rovarirtószerek valamint a Parkinson-kór közti kapcsolattal. De idegrendszeri fertőzés, degeneratív betegségek, gyógyszerek, kábítószerek is okozhatnak Parkinson kórt.

Az intenzív kutatások ellenére sem teljesen tisztázott, hogy mi okozza ezt a gyógyíthatatlan betegséget Forrás: Kiro

Az viszont szerencsére nagyon ritka, hogy valaki átörökítse ezt a betegséget a leszármazóira.

A betegség legjellemzőbb tünetei a remegés (tremor), az izommerevség (rigor), és az emiatt fellépő fájdalmas izomgörcsök, valamint a lelassultság (hypokinesia).

A kór egyik legjellegzetesebb tünete az állandósult kézremegés Forrás: AJC

A Parkinson-kór jelenleg a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegségnek számít.

Magyarországon a becslések szerint jelenleg mintegy 16-20 000 Parkinson-kórban szenvedő beteg él.

A betegséget James Parkinson (1755-1824) londoni orvos és természettudósról nevezték el.

Dr. Tilo Kunath, a kutatási projekt vezetője Forrás: Our Parkinson's Place

Ő írta le először a kór klinikai tünetegyüttesét 1817-ben, mint „reszkető bénulást"(paralysis agitans). Neki köszönhető, hogy az orvosok felfigyeltek a betegségre. A Nemzetközi Parkinson Napot április 11-én, Parkinson születésnapján tartják.