Fekete lyuk nyelt el egy turistát

Vágólapra másolva!
Nem mindenki érti a művészetet, erre jó példa az a turista, aki szó szerint beleesett egy installáció részét képező fekete lyukba.
Vágólapra másolva!

A látogató Anish Kapoor „Alászállás a feledésbe" (Descent into Limbo) című alkotását tekintette meg a portugál Serralves Múzeumban. Mivel az üres szoba padlóján terpeszkedő méretes fekete lyuk szakasztott olyan, mintha festmény lenne, egy 60 év körüli olasz turista bátorkodott kicsit közelebbről is szemügyre venni a művet, ekkor történt a baleset; a gyanútlan férfi belepottyant a 2,5 méter mély gödörbe.

Az illúzió azért sikerült ilyen frappánsra, mert a gödör belső falát egy különleges fekete festékkel mázolták le, így az egy kétdimenziós objektum látszatát kelti.

Descent into Limbo from 1992 by Anish Kapoor #anishkapoor #work2day ⚫️

@ work2day által megosztott bejegyzés,

A világ legfeketébb anyaga

A világ legfeketébb anyaga az úgynevezett Vantablack. Egy brit kutató fejlesztette ki még 2014-ben, a Vantablack-réteget függőlegesen rendezett szén nanocsövek szőnyege (úgynevezett VANTA) alkotja, melyet különféle felületeken bevonatként hoznak létre.

A matéria képes elnyelni az ultraibolya, a látható és az infravörös fény 99,96 százalékát.

Kapoor 2016-ban exkluzív jogokat szerzett a Vantablack használatára, ám a szóban forgó műalkotást még 1992-ben, vagyis jóval az anyag feltalálása előtt készítette. Azt nem lehet tudni, hogy azóta átfestette-e vele a gödör falát vagy sem.

Forrás: Science Alert