Pokollá változott a csendes kisváros, halottak hevertek mindenütt

Square Horizontal WAR AND CONFLICT DAMAGE TERRORIST ATTACK CAR BOMB IRA
Vágólapra másolva!
Húsz éve, 1998. augusztus 15-én az észak-írországi Omagh város központjában gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, megölve 29 embert és megsebesítve több mint 300 járókelőt. Ez volt az észak-írországi konfliktus legvéresebb terrorcselekménye, amelyet az IRA katolikus terrorszervezetből kiszakadt, britellenes fanatikusok követtek el.
Vágólapra másolva!

Szakad az IRA

Az egész világot megrázó merénylet akkor következett be, amikor már bízni lehetett abban, hogy az évtizedek óta tartó észak-írországi konfliktust sikerül békésen rendezni. A független Írország létrejötte után brit uralom alatt maradt, Észak-Írországban ugyanis a többségben lévő uniópárti protestánsok és a katolikus írek ellentétei az 1970-es évek elején erőszakba torkollottak. London 1972-ben közvetlen irányítás alá helyezte Ulstert, ahol állandósultak a szinte háborús állapotok, mintegy 3600 áldozatot követelve.

A párbeszéd csak az 1990-es évek második felében indult meg a két közösség között. Az unionisták vezére, David Trimble és az 1997-ben "határozott" tűzszünetet meghirdető IRA katolikus terrorszervezet politikai szárnyának számító Sinn Féin párt vezetője, Gerry Adams 1998. április 10-én Belfastban aláírta az úgynevezett nagypénteki megállapodást, amely véget kívánt vetni az erőszaknak.

Az IRA által meghirdetett tűzszünetet a szervezet fanatikus tagjai nem fogadták el, és Valódi IRA néven tovább folytatták a harcot.

Egyik első és a szervezetet azonnal megbélyegző akciójukat a Belfasttól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő, 20 ezer lakosú Omaghban hajtották végre.

Háborús hadszíntérré változott a csendes városka

A városka zsúfolt bevásárló negyedében 1998. augusztus 15-én, helyi idő szerint délután 15 óra 10 perckor robbant fel egy lopott gépkocsiba rejtett, műtrágyából házilagosan készített 225 kilós bomba.

A detonáció következtében 29-en haltak meg, köztük hat kisgyerek és hat tinédzser, két spanyol állampolgár és egy ikrekkel terhes nő is.

A legfiatalabb áldozat 18 hónapos, a legidősebb 66 éves volt, katolikus és protestáns egyaránt akadt köztük.

A robbanás hatalmas pusztítást végzett, a környék valóságos háborús hadszíntérré változott.

Forrás: AFP/Wtn Pictures London

Miért volt ennyi áldozat?

Az áldozatok magas számának az volt az oka, hogy a merénylők félreérthető figyelmeztetést adtak. Negyven perccel a robbantás előtt az Ulster Televízió hírszerkesztőségébe két, egy segélyszervezet irodájába egy harmadik hívás érkezett, hogy Omagh város bíróságának közelében bombát helyeztek el. Az ismeretlen telefonáló ugyanazt a jelszót alkalmazta, mint a korábbi, a Valódi IRA-hoz köthető robbantások esetében, ezért az információt azonnal továbbították a rendőrségnek.

A terroristák azonban nem találtak parkolóhelyet a bíróság közvetlen közelében a robbanószerekkel megrakott autónak, ezért 400 méterre az épülettől, egy forgalmas kereszteződésben állították le a gépkocsit.

A bomba a piros gépjárműben volt elrejtve. A kép közvetlenül a merénylet előtt készült Forrás: Wikimedia Commons

A telefonhívásban "Fő utcát" említettek, de mivel Omaghban nem volt ilyen, a rendőrség a bírósághoz közeli boltokat, kocsmákat ürítette ki, és az embereket a városközpont másik oldalára terelte, éppen oda, ahol a bomba felrobbant.

Forrás: AFP/Ben Curtis

Még a terroristákat is elképesztette saját tettük

A véres merénylet a kívánttal ellentétes hatást ért el, a békefolyamat híveit erősítette, a terrorcselekményt az IRA és a Sinn Féin éppúgy elítélte, mint az unionista politikusok.

Még a robbantást három nappal később magára vállaló Valódi IRA is megrendült véres tettének következményeitől, és "elnézést kért", hozzátéve, hogy "a tevékenység további irányának meghatározásáig felfüggesztik hadműveleteiket".

Szeptemberben a brit rendőrség több tucatnyi embert tartóztatott le a merénylettel összefüggésben, de néhány nappal később szabadon bocsátották őket. A robbantás miatt végül csak egyetlen embert sikerült elítélni, Colm Murphy ír üzletember 2002-ben azért kapott 14 év börtönbüntetést, mert mobiltelefonokkal látta el a merénylőket, de három év elteltével eljárásjogi hibák miatt szabadon bocsátották, és 2010-ben jogerősen felmentették. A Valódi IRA vezetőjét, Michael McKevittet 2003-ban terrorista szervezet irányításáért ítélték 20 év börtönre, ő 2016-ban szabadult. Egy DNS-vizsgálat révén keveredett gyanúba Sean Gerard Hoey, a Valódi IRA feltételezett fő tűzszerésze, de 29 rendbéli gyilkosság vádjával kezdődött büntetőpere végén, 2007-ben felmentették. Az utolsó gyanúsított, Seamus Daly tárgyalása 2016 márciusában fejeződött be, őt bizonyítékok hiányában mentették fel.

A popkultúrát is megihlette a merénylet

Az elkeseredett áldozatok hozzátartozói 2001-ben polgári pert indítottak a radikális szervezet öt feltételezett tagjával szemben. A jogi eljárás végén, 2009-ben a dublini legfelsőbb bíróság négy vádlottat bűnösnek talált, és 1,6 millió font kártérítést ítélt meg a felpereseknek.

Utóbb több vizsgálat is arra jutott, hogy a brit hírszerzést is felelősség terheli a merényletért, mert lehallgatott beszélgetésekből tudták, hogy mire készül a Valódi IRA, de a megszerzett információkat nem adták át a rendőrségnek.

Forrás: AFP/Paul Vicente

A szörnyű tragédia ihletette a Def Leppard brit rockbanda Paper Sun, és a U2 Peace on Earth című dalát, 2004-ben az ír és a brit televízió közös filmben dolgozta fel az eseményeket. Omaghban a merénylet tizedik évfordulóján emlékművet avattak a robbanás helyszínén, de az eseményen több áldozat hozzátartozói nem vettek részt, mert nem értettek egyet a tábla szövegével.

Forrás: MTVA Sajtóadatbank