Felnyitottak egy szarkofágot és fazekasműhelyt tártak fel Egyiptomban

Egyiptom szarkofág
Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium által közreadott felvételen egy fekete gránit szarkofágot készülnek felnyitni az északkelet-egyiptomi Alexandria közelében levő Szidi Gaber körzetben 2018. július 19-én. A Ptolemaida-dinasztia idejéből (Kr. e. 305 - Kr. e. 30) származó kőkoporsót három héttel korábban fedezte fel egy régészcsoport ötméteres mélységben egy házépítés engedélyeztetéséhez szükséges vizsgálat alkalmával. A 185 cm magas, 265 cm hosszú és 165 cm széles faragvány az alexandriai térségben ezidáig felfedezett szarkofágok legnagyobbika. A fedelet az aljhoz ragasztó, malterszerű kötőanyag sértetlensége arra utal, hogy a koporsó két évezreden át háborítatlanul nyugodott a földben. A kősír három széthullott emberi csontvázat tartalmazott.
Vágólapra másolva!
Több mint négyezer éves fazekasműhelyre bukkant egy régészcsoport Egyiptom déli részén, a Nílus közelében folyó ásatásokon - közölte csütörtökön az egyiptomi régészeti minisztérium, amely a közelmúltban Alexandriában talált fekete gránit szarkofág felnyitásáról is beszámolt.
Vágólapra másolva!

Az Asszuán kormányzóságban kutató archeológusok szerint a lelet az Óbirodalom 4. dinasztiájának korából, a Kr. e. 2613. és 2494. közötti időszakból származik. Ebben a korszakban virágzott a piramisépítés.

A műhelyen belül a régészek egy ősi fazekaskorongot is találtak, amely mészkőből készült.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője szerint "ritka" leletről van szó, amely további ismereteket árul el a fazekasság fejlődéséről és az ókori Egyiptom mindennapi életéről az Óbirodalom korszakában.

Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium által közreadott felvételen egy fekete gránit szarkofágot készülnek felnyitni az északkelet-egyiptomi Alexandria közelében levő Szidi Gaber körzetben 2018. július 19-én. A Ptolemaida-dinasztia idejéből (Kr. e. 305 - Kr. e. 30) származó kőkoporsót három héttel korábban fedezte fel egy régészcsoport ötméteres mélységben egy házépítés engedélyeztetéséhez szükséges vizsgálat alkalmával. A 185 cm magas, 265 cm hosszú és 165 cm széles faragvány az alexandriai térségben ezidáig felfedezett szarkofágok legnagyobbika. A fedelet az aljhoz ragasztó, malterszerű kötőanyag sértetlensége arra utal, hogy a koporsó két évezreden át háborítatlanul nyugodott a földben. A kősír három széthullott emberi csontvázat tartalmazott. Forrás: MTI/EPA/Egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium/-------------------

Vaziri azt is elmondta, hogy az alexandriai ásatáson csütörtökön felnyitották azt a mintegy 2 ezer éves, hatalmas, lepecsételt, fekete gránit szarkofágot, amelyre július elején bukkantak rá a kutatók, és amelynek tartalma az egyiptomi és a nemzetközi médiában is nagy érdeklődést keltett.

A szarkofágban csupán csontvázmaradványokat és szennyvizet találtak. Azok a feltételezések tehát nem igazolódtak, hogy egy ősi uralkodó maradványai kerülnek elő - hangoztatta.

Folyadékot szivattyúznak egy három emberi csontvázat tartalmazó fekete gránit szarkofágból a felnyitása után Forrás: MTI/EPA/Egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium/-------------------

Vaziri úgy vélte: a mintegy 30 tonnás szarkofág talán egy gazdag családé lehetett, amely a ptolemaioszi korszakban élt.

A régészeti minisztérium később közleményben jelentette be, hogy az első vizsgálatok arra utalnak, a csontmaradványok három harcosé lehettek. A leletet azonban további vizsgálatoknak vetik alá, hogy többet tudjanak meg róla.