100 millió éves békákat találták borostyánba zárva

Electrorana limoa, borostyán
Electrorana limoa borostyánba zárt maradványa
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál régebbi, 100 millió éves kicsiny békákat találták borostyánkőbe zárva kínai és amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Scientific Reports tudományos folyóirat aktuális számában ismertetett példányokra 2015-16-os ásatások során bukkantak Mianmarban (Burma).

A megkövült gyantában talált békák nagyon jó állapotban maradtak fenn, egyikük 2,2 centiméter hosszú, és megvan a koponyája, gerincének egy része és végtagjainak többsége - közölte a tanulmány társszerzője, Lida Hszing, a Kínai Földtudományi Egyetem kutatója.

Ez az első eset, hogy krétakori esőerdőben élő békák nyomai kerültek elő. A lelet bizonyítja, hogy a krétakor végén bekövetkezett nagy kihalási esemény előtt is éltek már békák a trópusi esőerdőkben - mutatott rá a kínai szakember.

Electrorana limoa borostyánba zárt maradványa Forrás: Lida Hszing

Békákat csak ritkán találnak megkövült gyantában, a korábban a Dominikai Köztársaságban és Mexikóban felfedezett példányok 20-30 millió évesek.

Egy trópusi erdőben élő apró lénynek igen kicsi volt az esélye arra, hogy megkövült gyantában maradjon fenn az utókornak - mondta David Blackburn, a Floridai Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány társszerzője.

A Scientific Reports-ban leírt négy Electrorana limoa hasonlóságokat mutat a mai békákkal és varangyokkal, köztük a vöröshasú unkával és a dajkabékákkal.

A mianmari borostyánt valóságos kincseskamrának tartják paleontológusok, mivel gyakran tartalmaznak élőlényeket vagy azok részeit.