Tragédia a Marson: örökre nyoma veszhet a NASA robotjának

Vágólapra másolva!
Egy hatalmas porvihar megsemmisíthette a NASA Opportunity marsjáróját. A mérnökök azért még bizakodnak.
Vágólapra másolva!

A legendás robot már 15 éve kutatja a vörös bolygó titkait, most azonban úgy tűnik, küldetésének örökre vége szakadt. A mérnökök attól félnek, a rover már nem hozható vissza a halálból.

Az Opportunity az elmúlt napokban került bajba. Hatalmas porvihar csapdájába esett, és mivel a porfelhő eltakarta a Napot, a jármű nem tudta feltölteni napelemei segítségével az akkumulátorait. Ennek következtében leállította főbb rendszereit. Egyetlen működő műszerének feladata az, hogy időnként felébressze a rovert szendergéséből és ellenőrizze az energiaszinteket. Amennyiben nem sikerül valamilyen módon feltöltenie magát, a marsjáró rendszerei ismételten leállnak.

A mérnökök számításai szerint a vihar még napokig tombolni fog, így az Opportunity minden bizonnyal nem fog plusz energiához jutni.

A korlátozott hozzáférhetőség miatt a földi irányítók csak időszakosan tudják ellenőrizni az Opportunity állapotát. Ez az utóbbi időben nem sikerült, és félő, hogy ha a rover nem jut energiához az elkövetkező napokban, örökre elnémul.

Mindenesetre az Opportunity tevékenysége minden várakozást felülmúlt, hiszen eredetileg 90 napos küldetés céljából küldték a kutatók a Marsra. Némi bizakodásra ad okot az a tény, hogy a kis jármű már túlélt egy nagyobb porvihart 2007-ben, így sokan reménykednek abban, hogy a csoda most ismét megismétlődik.