Késterápia: újabb ősi "csodagyógymód" kezd terjedni

késterápia
Gyógykezeléshez használt bárdokat helyeztek meteoritok mellé, hogy a kőzetek megtisztítsák a gyógyászati eszközöket a "káros energiáktól"
Vágólapra másolva!
A terápás módszert buddhista szerzetesek fejlesztették ki Kínában mintegy két évezrede, majd később Japánban is elterjedt.
Vágólapra másolva!

Angelina Hsiao tajvani orvos harminc éve sajátította el a módszert egy tajvani gyógyítótól, és az elmúlt három évtizedben 36 gyógyászati központot létesített Tajvanon, és további 82 praxist Kínában, Japánban, Malajziában, Indiában, Franciaországban és Németországban.

A természetgyógyászatot a spritualitással ötvöző kezeléshez Hsiao két, tompára köszörült élű bárdot használ az emberi test egymást kiegészítő jin-jang energiáinak harmonizálásához az akupunktúrához hasonlóan, amely szintén a test energiaáramlását biztosító energiacsatornák (meridiánok) természetes állapotának helyreállítására irányul.

Gyógykezeléshez használt bárdokat helyeznek meteoritok mellé, hogy a kőzetek megtisztítsák a gyógyászati eszközöket a "káros energiáktól" Forrás: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Hsiao célja kieszközölni a tajvani kormánytól, hogy a késes terápiát alternatív gyógymódként alkalmazhassák a kórházi rehabilitációs programokban is.

Sajnos – mint a hagyományos gyógymódok többségéhez – a késterápiához (amely tulajdonképpen két tompa bárddal végzett masszázs) is rengeteg ellenőrizhetetlen, áltudományos maszlag kapcsolódik.

Taiwan's knife-wielding masseurs

Cindy Sui put herself on the chopping block at a Taiwanese knife massage parlour to give the treatment a try.

Az könnyen lehet, hogy ez a masszázs jótékony hatású a szervezetre, viszont nem valószínű, hogy bármilyen különleges gyógyhatása lenne.

Nem segíti a „gyógymód" hitelességének igazolását az sem, hogy például a gyógykezeléshez használt bárdokat meteoritok mellé helyezik, hogy a kőzetek megtisztítsák a gyógyászati eszközöket a „káros energiáktól".