Nem vette észre senki, hogy egy méretes aszteroida súrolja a Földet

aszteroida
Vágólapra másolva!
Hatalmas, futballpálya-méretű aszteroida súrolta a Földet szombaton. Az égitestet a kutatók mindössze néhány órával az elhaladása előtt vették csak észre.
Vágólapra másolva!

A szinte a semmiből felbukkanó kisbolygót a csillagászok egy arizonai obszervatórium segítségével fedezték fel. A 106 ezer kilométer per órás sebességgel száguldó, 2018 GE3 katalógusjelű aszteroida elhaladásakor a Föld-Hold távolságnak (384 400 kilométer) mindössze felére volt bolygónktól.

Az eset azért is lehet első látásra ijesztő, mert igencsak „méretes", szélessége 47 és 100 méter közé esik. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 3,6-szor nagyobb volt, mint az 1908-ban Szibériában felrobbant, óriási pusztítást okozó objektum.

Amennyiben a 2018 GE3 becsapódna, a robbanás során 185-ször több energia szabadulna fel, mint a Hirosimára dobott atombomba megsemmisülésekor.

– írja a SpaceWeather.com csillagászati szakportál.

Sokszor csak a szerencsén múlik

Mivel az aszteroidák viszonylag kicsik és sötétek, ráadásul gyorsan mozognak, nehéz kiszúrni őket. Ahhoz, hogy egy teleszkóp érzékelni tudja ezeket az égitesteket, az objektum elhaladásakor épp az égbolt megfelelő részét kell kémlelnie.

A NASA-nak ugyan van saját aszteroidavadász programja, ez azonban csak a 140 méternél szélesebb kisbolygókat képes megtalálni. A 2018 GE3 ennél egészen biztosan kisebb volt.

Forrás: Science Alert