Arc nélküli halat fogtak ki a mélyből

mélytengeri hal
A képre kattintva galéria nyílik
Vágólapra másolva!
Több mint százféle mélytengeri élőlényt fogott ki egy kutatóhajó Ausztrália partvidékétől nem messze. Az eddig felfedezetlen régióból származó halak között akadnak igazán egyedi, már-már horrorisztikusnak látszó példányok is.
Vágólapra másolva!

A kutatóhajó 2017-ben hónapokig járta a Tasmania és Queensland közötti vizeket. Elképesztő mélységekből nyertek mintákat, olyan állatokat is kifogtak, amiknek otthona a 4800 méteres mélységben található.

Az élőlények kifogásához speciális hálókat alkalmaztak, részben ezek segítségével több mint 42 700 halat és gerinctelen állatot húztak a felszínre. A több mint 100 fajta élőlényt az ausztrál kormány tudományos ügynökségének kutatói azonosítják. A mélyebb vizekben élő halak és más állatok külseje nem véletlen vált ennyire ijesztővé: ebben a régióban óriási nyomás és sötétség uralkodik, ráadásul igen kevés táplálék áll rendelkezésre.

A kifogott állatok közül a legkülönlegesebbnek talán az a hal számít, amelynek mintha nem lenne arca.

A furcsa kreatúrát nem most fedezték fel, az első példányt még 1870-ben fogták ki, azóta azonban senki nem látta az állatot, amelynek élőhelye 4000 méter mélyen található.

mélytengeri hal
mélytengeri hal
mélytengeri hal

Az arc nélküli halon kívül még számos érdekes élőlényt halásztak ki a tudósok. Többek között ragadozó életmódot folytató hímnős „gyíkhalak", valamint az angolul csak blobfish-ként ismert Psychrolutes marcidus közeli rokonai „akadtak horogra".

A kutatás másik célja, hogy a mélytengeri fajok megismerésével felmérjék, az emberi tevékenység miként változtatja meg ennek a kevésbé ismert élőhelynek a fajösszetételét.

Forrás: Live Science