Vágólapra másolva!
Találtak egy cápafajt, amely képes úgy is túlélni, hogy táplálékának nagy részét növények teszik ki – írja az Independent.
Vágólapra másolva!

Habár a közvélemény egyértelműen mohó ragadozóként tartja számon a kerekfejű pörölycápákat (Sphyrna tiburo), úgy is képesek életben maradni, ha jó ideig nem jutnak húshoz, hanem helyette tengerifüvet „legelésznek".

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Samantha Leigh egy tíz évvel ezelőtti kutatás eredményeire épített, amely a cápák gyomrában található táplálékokat vizsgálta. A tanulmányból kiderült, hogy a tengeri ragadozók gyomrában nagy mennyiségű tengerifű volt jelen. Különösen a fiatalabb példányok kaptak rá nagyon a növényi táplálékra, esetükben a gyomortartalom 60 százalékát tette ki a tengerifű.

Hogy a növény véletlenül vagy szándékosan került-e az állatokba, azt újabb kutatás keretében vizsgálták a szakemberek. Leigh és kollégái fogságban élő cápáknak speciális „étrendet" dolgoztak ki.

Az étrend 90 százalékát növényi eredetű táplálék tette ki és csak 10 százalékát alkotta hús.

Tengerifűvel etették a cápákat Forrás: YouTube/Science Magazine

A szokatlan kísérlet három héten át tartott, majd a cápáktól vérmintákat vettek.

Ebből kiderült, hogy az állatok a növényi táplálékot is meg tudták emészteni, az életműködés szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagokat ki tudták nyerni a tengerifűből.

A cápa emésztőrendszere nem hasonlít a növényevőkére

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a pörölycápák szervezetében a különleges étrend alatt megemelkedett egy emésztőenzim, a béta-glukozidáz szintje. Ez az enzim a cellulóz lebontásában játszik kulcsszerepet.

Az új eredmények különösen annak fényében számítanak szokatlannak, hogy a kerekfejű pörölycápák emésztőrendszerének szerkezete a húsimádó rokonokéra emlékeztet, vagyis lényegesen rövidebb, mint a növényevő állatoké.

A kutatás eredményeit az Integratív és Összehasonlító Biológiai Társaság éves találkozóján ismertették.