Undorító dolog csalogatja magához a lepkéket

királylepke Monarch butterfly (Danaus plexippus), in wintering from November to March in oyamel pine (Abies religiosa) forest, butterflies gathering to drink water and take up mineral, El Rosario, Reserve of the Biosfera Monarca,  Mexico
Tócsánál gyülekező királylepkék
Vágólapra másolva!
A lepkék sokak szemében a szépség megtestesítői. Nem is gondolnánk, hogy ezek a szemet gyönyörködtető lényeket milyen gusztustalan dolgok vonzzák a dögöktől kezdve a pumapisiig.
Vágólapra másolva!

Régóta ismert, hogy egyes rovarokat – például a csípő legyeket – vonzza a vizelet szaga, hiszen ez a táplálékuk jelenlétét jelzi. A lepkék azonban nem szívnak vért, ezért sokáig azt hitték, nem is érzik meg a vizelet szagát.

Egy új kutatásból azonban kiderült, hogy ez tévedés. Nemcsak a vizelet szagát érzik, de különbséget tudnak tenni a különféle táplálkozású fajok vizelete között. A kísérletben pumától (ragadozó), szarvasmarhától (növényevő) és embertől (mindenevő) származó vizeletmintákat használtak.

Tócsánál gyülekező királylepkék Forrás: Biosphoto/Sylvain Cordier / Biosphoto/Sylvain Cordier

Kiderült, hogy a lepkékre a legnagyobb hatást a pumapisi teszi. A minták kiöntése után pereceken belül megjelentek a lepkék. Hét, amúgy kizárólag nektárszívó, faj gyűlt össze a foltoknál. A felbukkant 117 lepkéből 97 csak a pumapisiből ivott.

Ez azért nagyon különös, mert feltételezik, hogy a lepkék a vizeletet a sótartalma miatt fogyasztják, és a három pisiminta sótartalma teljesen megegyezett.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a pumapisi mely összetevője hat ilyen erősen a lepkékre, ezt a további kutatások fogják kideríteni.