Gyarapodott egy indiai vadrezervátum orrszarvú-állománya

Indiai orrszarvú
Vágólapra másolva!
Gyarapodott az indiai orrszarvúak (Rhinoceros unicornis) állománya egy apró indiai vadrezervátumban az állatok megóvására tett erőfeszítések eredményeként.
Vágólapra másolva!

A mindössze 38 négyzetkilométeren elterülő Pobitora vadrezervátumban végzett hétvégi felmérés szerint a park jelenleg 102 indiai orrszarvúnak ad otthont, míg a 2012-es legutóbbi számláláskor 93 egyedet jegyeztek fel - adja hírül az MTI.

- mondta egy erdészeti illetékes, aki a számlálást felügyelte a kelet-indiai Asszám állam fővárosán, Gauhátin kívül eső parkban.

Az indiai orrszarvú fő élőhelye az ugyancsak Asszám állambeli Kaziranga Nemzeti Park, ahol több mint kétezer egyede él. A vasárnapi számlálást több mint 20 vadőr végezte, akik idomított ázsiai elefántokon járták be a park erdőségeit, a legelőket és a vizenyős területeket. "Az állatok igazán gondtalannak tűntek a vadonban, ahogy a bokroknál és a füves területeken henyéltek" - mondta az egyik vadőr.

Indiai orrszarvú Forrás: Wikimedia Commons

Az öt ma élő orrszarvúfaj mindegyikére fenyegetést jelentenek az orvvadászok, akik a feketepiacon értékesítik az állatok tülkét, amely bizonyos országokban az úgynevezett hagyományos orvoslás egyik fő alapanyaga. A vadrezervátum munkatársai szerint 2012 óta hat orrszarvút öltek meg a vadorzók a Pobitora parkban, további 20 állat pedig természetes okokból pusztult el.