A fenekünkön át fogyasszuk a kávét, tanácsolja a hollywoodi sztár

kávé
Vágólapra másolva!
Sok bizonyíték szól a kávéfogyasztás jó hatása mellett, ha kávét a megszokott módon, a szájunkon keresztül visszük be a szervezetbe. A hátsó bejárat használata a kávézáshoz azonban nemcsak gusztustalan, de semmi sem támasztja alá az ilyen beöntés előnyös voltát, sőt inkább kárt okozhat ez a gyakorlat.
Vágólapra másolva!

A hollywoodi színésznő, Gwyneth Paltrow tulajdonában lévő Goop nevű „életmód cég" nemrég kezdett reklámozni egy otthoni kávébeöntő készletet. Jelenleg potom 135 dollár (kb. 35 000 forint) körüli áron árusítják a rendkívül bonyolult berendezést, olvasható az IFLScience ismeretterjesztő portálon.

Az Implant O'Rama ugyanis egy üvegedényből, néhány csőből és egy pumpából áll. Ezzel kell a kávét a végbélbe juttatni.

Az Implant O'Rama beöntőkészülék Forrás: Implant O'Rama

A kávébeöntés lényege, hogy kávét juttatnak fel a végbélnyíláson át, hogy kitisztítsák a végbelet és a vastagbelet. A „szakértők" szerint erre azért van szükség, mert az így bejuttatott kávé szerepet játszik az „egészségben, a méregtelenítésben és elősegíti a hosszú életet". (A méregtelenítési humbugról korábban már az Origóban is több cikk jelent meg.)

A belekben lakik-e a halál, avagy a méregtelenítés blöffje

A halál a belekben lakik - olvashatjuk egyre gyakrabban az ijesztő szlogent a neten feltűnő blogokban, cikkekben, hirdetésekben, amelyek, természetesen jó pénzért, mindjárt megoldást is kínálnak a problémára. De vajon van-e tudományos alapja a méregtelenítő diétának, és szükség van-e rendszeres...

A beöntés mint az alternatív gyógyászat egyik módszere nagy divat sok helyen, így Hollywoodban is. A hívei azt állítják, hogy eltávolítja a vastagbél falára lerakódott ürülékdarabkákat, megszabadulnak vele az élősködőktől és a kóros bélflórától, valamint megelőzi a székrekedést, sőt még a rákot is.

Ebből természetesen semmi sem igaz. Az egészséges bélműködéskor nincsenek a bélben lerakódások, sőt a beöntés – kávéval vagy anélkül - több kárt okoz, mint hasznot.

A szájon át bevitt kávé valóban jótékony hatású Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

A beöntés jótékony hatására egyetlen orvosi bizonyíték sincs, veszélyeiről viszont már számos tanulmány beszámolt. A gyakori beöntés bélgyulladást, a hasznos bélflóra pusztulását, súlyosabb esetekben akár életveszélyes bélperforációt is okozhat.

Így tehát ne kövessük ezt a veszélyes divatot, még akkor se, ha híres sztárok állnak ki mellette. Gwyneth Paltrow nem véletlenül kapta meg a legrosszabb áltudományok terjesztéséért adományozott Rozsdás Borotva (Rusty Razor) díjat.