Megdöbbentő, mit találtak az isteni hangokat halló nő fejében

vallás, spiritualitás
Vágólapra másolva!
A 48 éves asszonyt szúrt sebekkel szállították kórházba. Elmondása szerint két földöntúli hang arra biztatta, hogy áldozza fel magát valamilyen szent cél érdekében. A különös állapot viszont nagyon is evilági okok miatt alakult ki.
Vágólapra másolva!

A pácienst a Bernben található University Hospital of Psychology nevű orvosi intézménybe szállították, testét 7 centiméter mély sebek borították. A Frontiers of Psychology című szakfolyóirat esettanulmánya szerint a nő olyan hangokat hallott, amik rituális öngyilkosságra biztatták őt.

Amikor az orvosok az agyát kezdték vizsgálni, kiderült, hogy a betegnél agytumor alakult ki.

Az asszony egész életében az átlagnál fogékonyabb volt spirituális dolgokra, valódi fanatizmus azonban 9-10 éves periódusokban jelentkezett nála, ami mutatja, hogy a tumor fejlődése igen aktív hatással volt a vallásosságára. Például egy erősen spirituális időszakában a beteg még a Jehova tanúi közé is belépett, majd mikor a vallásos érzések gyengültek, két év után otthagyta a gyülekezetet.

Daganat idézte elő az intenzív spirituális élményeket

A bizarr hallucinációk ugyanakkor csak 2012-ben kezdtek jelentkezni. Kétféle hang szólt a beteghez, a képzeletbeli lények általában parancsokat intéztek az asszonyhoz vagy párbeszédeket folytattak vele. A beszélgetések – amelyek volt, hogy akár egy óráig is eltartottak – minden esetben vallási természetűek voltak.

Az MRI vizsgálatok végül kiderítették, hogy a tumor a hang feldolgozásáért, az érzelmek szabályozásáért és a spirituális élmények megtapasztalásáért felelős agyi régiókra volt hatással.

Mivel a daganat nem nőtt tovább, az orvosok nem operálták meg a pácienst, helyette antipszichotikumokat írtak fel számára, amik csökkentik az ilyen jellegű tüneteket. A tanulmány szerint ezek a készítmények egy ideig hatottak, ám amikor az adagokat elkezdték a szakemberek csökkenteni, a hallucinációk visszatértek, és az asszony – saját elmondása alapján – „ismét közelebb került Istenhez".

Nem a mostani az első eset, hogy az agytumorok és a furcsa vallási élmények között kapcsolatot fedeznek fel. Korábban egy 60 éves nőnél az után diagnosztizáltak rákot, miután elkezdett kommunikálni Szűz Máriával.