Meg fog lepődni, mit válaszoltak a laposföld-hívők Elon Musknak

2017.12.06. 14:17

November elején tartotta éves nemzetközi konferenciáját a Lapos Föld Társaság. Ezzel kapcsolatban tette fel Twitterén a jogos kérdést a rakétaprogramjáról (Space X) és egyéb vállalkozásairól híres üzletember: miért nincs Lapos Mars Társaság. A napokban meghökkentő választ kapott a Lapos Föld Társaságtól.

A laposföld-hívők kissé tudathasadásos gondolkodásmódjára jellemző, hogy – bár meg vannak győződve arról, hogy a Föld lapos - senki sem firtatta közülük, hogy akkor vajon a többi bolygó is lapos-e.

Erre mutatott rá ironikus Twitter-bejegyzésében Elon Musk, aki hiányolta, hogy nincs Lapos Mars Társaság. Noha a bejegyzéshez fűzött kommentek íróinak zöme vette a lapot, a Lapos Föld Társaság hivatalosan is reagált a kérdésre.

Következőket írták.

Hi Elon, köszönjük a kérdést. A Földdel ellentétben a Marsról már megfigyelték, hogy kerek. Reméljük, fantasztikus napod van!"

Tehát akkor ezt tisztáztuk. Úgy véljük – írták az IFL Science ismeretterjesztő oldalon –, hogy a kereken gömbölyűt értettek, noha kerek tárgyak is lehetnek laposak, ezért ki tudja igazából.

 

Így néz ki a Föld a laposföld-hívők szerintForrás: Origo

Ha a Mars kerek vagy gömbölyű, akkor az összes többi bolygó szintén kerek vagy gömbölyű? Vajon azt akarják állítani ezzel a laposföld-hívők, hogy a Föld az egyetlen létező lapos bolygó? Megannyi kínzó kérdés, amelyre jó lenne választ kapni.

A Földről egyébként már az ókorban bebizonyították, hogy nem lapos, erről az alábbi cikkben olvashat részletesen.

Mégsem lapos: a Föld gömb alakjának ókori bizonyítékaiból

Ma könnyű helyzetben van az, aki a Föld alakját látni szeretné, hiszen űreszközökről készült fotók tömege mutatja bolygónkat. A gömb alakkal azonban már ókori elődeink is tisztában voltak. Honnan tudhatták? Csaba György Gábor csillagász írásából mindenki megértheti, aki szeretné. Míg az előző évszázad még nagyra becsülte, újabban divatos lett a modern tudományt cáfolgatni.