Földönkívüli eredetű anyagból készült fegyvereket találtak

földönkívüli fegyver
Bronzkori vasgyöngyök Egyiptomból
Vágólapra másolva!
A kutatók számos olyan eszközt találtak a világ különböző részein, amik bronzkori eredetük ellenére vasból készültek. Hogyan tudtak ilyen szerszámokat létrehozni, ha nem ismerték a vas előállításának módját? A válasz: az alapanyagot készen kapták a világűrből.
Vágólapra másolva!

Jóval azelőtt, hogy a vas előállítása lehetővé vált volna, az emberek bronzból készítettek ellenálló, keményebb eszközöket. Az eljárás során a rezet ónnal ötvözték, így kaptak olyan tárgyakat, amik meghatározóak voltak a bronzkorban.

Voltak azonban olyan eszközök is – igaz, csak nagyon kis számban – amik nem bronzból, hanem vasból készültek, dacára annak, hogy nem állt rendelkezésre olyan technika, amivel elő tudták volna állítani ezt a fémet. Erre azonban nem is volt szükség, hiszen a világűrből a kor mesterei készen kapták az értékes anyagot.

Meteoritok szolgáltak a vaseszközök alapanyagául

A Pierre és Marie Curie Egyetem munkatársa, Albert Jambon több, a világ különböző részeiről származó bronzkori tárgyat is tanulmányozott. Ezek között vannak i.e. 3200-ból származó gyöngyök, i. e. 2500-ban készült tőrök, a kínai Sang-dinasztia korából származó tárgyak és Tutanhamon egyik fegyvere. Az eszközöket a szakértők röntgen fluoreszcens spektrométerrel vizsgálták, hogy ne károsítsák az értékes leleteket.

Az eredmények azt mutatták, hogy valamennyi vizsgált tárgy vasmeteoritból készült.

Bronzkori vasgyöngyök Egyiptomból Forrás: Petrie Museum of Egyptian Archaeology / Gianluca Miniaci

Az "égiek ajándéka"

A csillagászok a Nap körül keringő 10 méternél kisebb átmérőjű de 100 µm-nál nagyobb szilárd égitesteket tekintik meteoroidnak. Ezek anyaga tartalmazhat vasat, nikkelt és kobaltot. Amikor a meteoroidok belépnek a Föld légkörébe, a súrlódástól felizzanak, és vagy teljesen, vagy pedig részben elpárolognak. Ha a meteorid darabja eléri a földet, a megmaradt égi „kavicsot" vagy szikladarabot meteoritnak hívjuk. Hála ezeknek az objektumoknak, a bronzkori munkásoknak nem kellett a vas megmunkálásával fáradozniuk, azt készen kapták a világűrből.