Dögszagot árasztó förtelmes lény bújt meg a fűben

tintahalgomba
Vágólapra másolva!
Külseje olyan, mintha egy Földön kívülről jött élőlény lenne, pedig az Ördög ujjai néven ismert teremtény nagyon is e világról származik. Tulajdonképpen egy nagyon bizarrul kinéző gombafajról beszélhetünk, ami egyetlen másik társához sem hasonlítható.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben érdekes képek kezdtek terjedni a közösségi médiában egy különös lényről. Bár sokan nem ismerik, az Ördög ujjainak is nevezett tintahalgomba egyáltalán nem rendkívüli.

A gomba Ausztráliában és Új-Zélandon őshonos, manapság viszont már Európában is megtalálható. Magyarországon először a hatvanas években fedezték fel a nyugati országrészben. Nemcsak külseje miatt különleges: azon kevés gombafaj közé tartozik, melynek spóráit a szél helyett a rovarok – elsősorban legyek – terjesztik. Az ízeltlábúakat pont gusztustalan dögszagával csábítja magához.

Ugyan nem mérgező, valószínűleg senki sem fogyasztaná szívesen: olyan, mintha rothadó élelmiszert ennénk, ráadásul még igen komoly szájszagunk is lesz tőle. Tanácsos tehát mellőzni az étlapról.