Hatmilliárd fényévre lévő kozmikus kígyót figyeltek meg

kozmikus kígyó
Vágólapra másolva!
Egyfajta kozmikus nagyítóhatásnak köszönhetően sikerült megismerni egy hatmilliárd fényévre lévő gigantikus galaxis szerkezetét svájci kutatóknak.
Vágólapra másolva!

Az ilyen galaxisoknak a nagy távolság miatt eddig felderítetlen volt a szerkezetük. A Hubble űrteleszkóp azonban már 10 éve lehetővé teszi a szakértőknek, hogy az univerzum mélyére lássanak és 6-7 milliárd fényévnyi távolságra lévő csillagrendszereket figyeljenek meg. Ezek átmérője átlagosan több mint 3000 fényévnyi is lehet.

Eddig nehézségekbe ütközött ezen galaxisok részleteinek megismerése, ezért a csillagászok főként szimulációkra támaszkodtak, mint ahogyan a Zürichi Egyetem szakértői is. Ezúttal azonban a Genfi Egyetem tudósaival és más külföldi kutatókkal közös munkájuk során megfigyelésekkel nyertek bizonyítékot elméleteikhez. Egyfajta kozmikus nagyítóhatást, az úgynevezett gravitációs lencsehatást használták a csillagászok:

a nagy tömegű kozmikus objektumok gravitációs mezeje meghajlítja a fényt, például a mögöttük lévő galaxis fényét. A gravitációs mező úgy hat, mint egy lencse és megváltoztatja a mögötte lévő objektum kiterjedési irányát.

Egy ilyen gravitációs lencsén át teleszkóppal szemlélve a kutatók az óriásgalaxist többszörözve, széttöredezve és felnagyítva látták. A hosszúkás felvételek úgy néznek ki, mintha kozmikus kígyók lennének - írják a tudósok a Nature Astronomy című szaklapban. "A lencse által felnagyított képek sokkal pontosabbak és világosabbak. Százszor kisebb részleteket tudunk felismerni és öt különböző felbontást összehasonlítani a gigantikus csillaghalmazok szerkezetének és méretének meghatározásához" - mondta Daniel Schaerer, a Genfi Egyetem munkatársa.

Forrás: ESA/Hubble, NASA, A.Cava

Az eredmények szerint a csillaghalmazok nem teljesen akkorák és akkora tömegűek, mint ahogyan a Hubble felvételeiből következtetni lehetne. A megfigyelt óriásgalaxis ráadásul nem egyetlen gigantikus csillaghalmazból áll, hanem több kisebből tevődik össze. "A gigantikus halmazok ilyen távoli galaxisokban nyilvánvalóan egészen speciális körülmények között fejlődnek ki. Az, hogy ennél a galaxisnál nem így történt, a nagy megfigyelési távolság miatt eddig egyáltalán nem volt bizonyítható" - idézi Valentina Tamburellót, a tanulmány vezetőjét a Zürichi Egyetem közleménye.

(MTI)