Titokzatos óriás rejtőzködik a Tejútrendszer központjában

gázóriás
Egy gázóriás művészi illusztrációja
Vágólapra másolva!
Hatalmas méretű, rejtélyes égitestet találtak a Tejútrendszer középpontjában.
Vágólapra másolva!

A titokzatos objektumot a Spitzer űrtávcsővel fedezték fel az OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment) program keretében. Az égitestet – ami az OGLE-2016-BLG-1190Lb nevet kapta - a mikrolencsézés módszerével észlelték.

A gravitációs mikrolencse lényege, hogy a megfigyelő és a központi csillag között egy égitest halad el, amelynek gravitációs tere enyhén megváltoztatja a mellette haladó fénysugár irányát. Mindennek eredményeként a csillag fénye látszólag felerősödik. A módszer alkalmas Naprendszeren kívüli bolygók kimutatására is, valamint tömegük és pályájuk sugarának becslésére.

Az OGLE-2016-BLG-1190Lb méretét tekintve óriási,

13-szor nagyobb Naprendszerünk legnagyobb bolygójánál, a Jupiternél.

Huszonkétezer fényévre van a Földtől, galaxisunk, a Tejút centrumában rejtőzik. Hatalmas mérete miatt többen úgy gondolják, nem is bolygóról, hanem egy barna törpecsillagról beszélhetünk.

Egy gázóriás művészi illusztrációja Forrás: Anikoo - DeviantArt

A barna törpék túl nagyok ahhoz, hogy bolygók legyenek, ám túl kicsik ahhoz, hogy a belsejükben beinduljon a magfúzió és világítani kezdjenek, ezért gyakran elvetélt csillagoknak nevezik őket. Ezek a "láthatatlan" égitestek a normális csillagszületés melléktermékei. Annak a hőnek a fényében pislákolnak, amely keletkezésükkor szabadult fel, ezért nagyon nehéz érzékelni őket. Az elsőt csak 1995-ben fedezték fel.

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen típusú objektumot találtak a csillagászok.