Földönkívülieket keresne egy új teleszkóp

A tervezett teleszkóp
Vágólapra másolva!
Kifejezetten Földön kívüli életet kereső teleszkópot építene egy nemzetközi kutatócsoport. Az ExoLife Finder (ELF) névre keresztelt távcső megépítéséhez szükséges pénzt közösségi finanszírozás keretében gyűjtenék össze a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A tervezett távcsővel a Naprendszeren kívüli bolygókat (úgynevezett exobolygókat) fogják vizsgálni, egészen pontosan azokon olyan kémiai nyomokat fognak keresni (például vizet, oxigént, metánt és ózont a légkörben), amik esetleg idegen életre utalhatnak.

A kutatóeszköz ezen kívül azt is ki tudná deríteni, hogy az adott égitesten vannak-e kontinensek, óceánok, sőt fotoszintézisre képes organizmusok vagy hőt kibocsátó fejlett civilizációk jelenlétét is képes lenne kimutatni – olvasható a Daily Mail weboldalán.

Ha elkészül, rögtön meg is kezdi a munkát, első célpontja a hozzánk legközelebb eső rendszer nemrég felfedezett bolygója, a Proxima b lesz, ami mindössze 4,2 fényévre van tőlünk.

A tervezett teleszkóp Forrás: The Planets Foundation

„Nyomtatott" tükrökkel üzemelne

Az ELF összesen 16 darab, egyenként 5 méter átmérőjű tükröt fog használni, mindegyiket „nyomtatással" készítik el, ami költséghatékony technológia, állítja a Kickstarter-kampányt elindító Planets Foundation. A teleszkóp tányérja összesen 25 méter széles lesz, a szerkezet a chilei Atacama-sivatagban kap majd helyet.

Az ELF a 25 fényéven belül található exobolygókat képes vizsgálni, köztük az Alfa Centauri planétáját. E rendszerben 2 csillag (Alfa Centauri A és Alfa Centauri B) valamint egy haloványabb vörös törpecsillag (Alfa Centauri C vagy Proxima Centauri) található. Utóbbi körül kering egy olyan égitest, ami a feltételezések szerint kőzetbolygó lehet. A Proxima b ráadásul a lakhatósági zónában található, vagyis az sem kizárt, hogy folyékony víz van a felszínén.