Nagy-Britannia exportálja a legtöbb elefántcsont antikvitást

afrikai elefánt
Orvvadászok által lemészárolt és agyaraitól megfosztott elefánt teteme, Botswanában
Vágólapra másolva!
2010 óta Nagy-Britannia exportálta a legtöbb elefántcsont antikvitást egy csütörtökön ismertetett jelentés szerint, amely megállapítja, hogy az elefántok agyarából készült régiségekkel folytatott kereskedés növeli az állatok orvvadászatát.
Vágólapra másolva!

Továbbra is Kína a legnagyobb felvevőpiac

Több mint 36 ezer elefántcsont tárgyat vittek ki az Egyesült Királyságból 2010 és 2015 között, jó 13 ezer Kína szárazföldi részébe és Hongkongba került - derült ki az Environmental Investigation Agency (EIA) összesítéséből.

Afrikai elefántbika (Loxodonta africana) kapitális agyarakkal. Az ilyen állatoknak nem jók az életesélyeik a gátlástalan orvvadászok miatt Forrás: Great Elephant Census

A londoni székhelyű szervezet ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az orvvadászok által megölt elefántok agyarait Kínába és Hongkongba csempészik,

ahol dísztárgyakat faragnak belőlük, amelyeket aztán régiségnek álcáznak,

hogy így játsszák ki az elefántcsont-kereskedelmet tiltó nemzetközi egyezményeket.

Az 1947 előtti elefántcsont antikvitásoknak szabad a kereskedelme

Az EIA szerint a brit export a 2013-ban feljegyzett 9761 tárgyról két év alatt 2505-re csökkent. 2015-ben Olaszország megelőzte a szigetországot a legnagyobb exportőrök sorában: 7839 darabot küldtek külföldre.

Hat tonna lefoglalt elefántcsont-kereskedelemből származó dísztárgy az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Getty Images/Doug Pensinger

Az Egyesült Királyságban törvényes az 1947 előtt készült elefántcsont antikvitások adásvétele,

noha a tárgyak korát nehéz igazolni. Az Environmental Investigation Agency és más természetvédelmi csoportok sürgetik a kormányt, hogy az elefántok védelme érdekében vessen ki teljes tilalmat az elefántcsont exportjára.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) egyik vadőre felügyeli az elkobzott elefántagyar-halmok megsemmisítését a Nairobi Nemzeti Parkban Forrás: MTI/EPA/Dai Kurokawa

Emlékeztetnek arra, hogy orvvadászok több mint százezer elefánttal végeztek az elmúlt tíz évben.

A műtárgy export fellendíti az orvvadászatot

"A brit export világszerte növeli a fogyasztói igényeket, különösen Kínában és Hongkongban, a legális és az illegális elefántcsont legnagyobb piacain" - idézte a The Times című lap az EIA igazgatóját. Mark Rice hozzátette, továbbra is nagy mennyiségű elefántcsont kerül Nagy-Britanniából Kínába.

Lefoglalt elefántcsont agyarak Forrás: AFP/Dale de la Rey

Az elefántcsont antikvitások jelentős száma részben a viktoriánus korban virágzó elefántcsont-kereskedelem hagyatéka az Egyesült Királyságban. 1860 és 1920 között csaknem 1,1 millió elefánt agyarát küldték Afrikából a szigetországba.

Mindeddig az ígéretek ellenére sem szigorítottak a szabályokon

A kormányzó Konzervatív Párt 2010-es és 2015-ös választási programjában még szerepelt az elefántcsonttal való kereskedelem teljes betiltására való törekvés, de az idei - előrehozott - választásokon már nem említették.

Orvvadászok által lemészárolt és agyaraitól megfosztott elefánt teteme, Botswanában Forrás: Great Elephant Census

A kormány szeptemberben ígéretet tett arra, hogy az év elején konzultációt kezdeményez a szabályok szigorításáról,

de mindeddig nem tette meg.

A környezetvédelmi minisztérium a The Times szerint csak annyit közölt: Nagy-Britannia továbbra is élen jár az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni harcban.

Mindaddig, amíg az orvvadászat busásan jövedelmező üzlet, nem lesz megoldás

Az afrikai elefántok (Loxodonta africana) egyedszáma 1979-ben még 1,3 millióra rúgott 18 közép és kelet-afrikai országban, ez a szám 2016-ra alig 350 ezerre olvadt az Elephants Without Borders (EWB) valamint a Great Elephant Census (GEC) természetvédelmi szervezetek 2016-ban közzétett jelentése szerint.

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az illegális mészárlás Forrás: AFP/Kristan Schmidt

A rendkívül drasztikus egyedszámcsökkenés legfőbb oka az ipari méreteket öltött illegális orvvadászat.

2007 és 20014 között, hét év alatt 30 százalékkal csökkent a globális elefántpopuláció,

ami a számok nyelvére lefordítva hozzávetőleg 114 ezer példányt jelent. Az állománycsökkenés igen nagy szóródást mutat, amíg például Dél-Afrikában minimálisnak mondható, addig Mozambikban 75 %-os az állománycsökkenés tíz évre vetítve.

Vajon az unokáink láthatnak-e még elefántokat? Forrás: Great Elephant Census

A jelentősebb elefátpopulációval rendelkező afrikai országokban, így Kenyában, Tanzániában, vagy Botswanában szigorú törvényi rendelkezések védik az elefántokat, ám sem ez, sem pedig a nemzeti parkok felfegyverzett őrei

nem tudnak határt szabni a gátlástalan orvvadászatnak.

Mindaddig, amíg a távol-keleti felvevőpiacokon akár 1000 dollárt is fizetnek egy kilogramm elefántcsontért, nem várható az orvvadászat letörése.

Az élő elefántok a turizmusnak köszönhetően sokkal több pénzt hoznak, mint amennyivel leölt társaik gazdagítják az illegális kereskedőket és orvvadászokat Forrás: Great Elephant Census

Csak az elefántcsontkerekedelem betiltásával, és az illegális feketepiacok felszámolásával lehetne véget vetni az afrikai elefántok létét veszélyeztető ipari méreteket öltött orvvadászatnak.