Alien filmeket idéző féreg rémített halálra egy malájt

pörölyfejű féreg
A pörölyfejű férgek elsősorban Délkelet-Ázsiában gyakoriak
Vágólapra másolva!
Kígyónak nézte azt a számára különleges állatot a malajziai Johor Bahru, aki a közösségi médiában kért segítséget a furcsa élőlény meghatározásához. Az állatról készített és feltöltött videó megmozgatta a kíváncsiskodók fantáziáját, mivel a poszt rövid idő alatt 127 ezer megosztást és több mint 3 500 hozzászólást kapott.
Vágólapra másolva!

Kígyónak vélte a furcsa szerzetet

„Mi ez, kígyó?"- tette fel a kérdést a bizarr kalapácsfejű élőlényről kiposztolt videó alatt Johor Bahru, így kérve segítséget a nem szokványos kinézetű élőlény meghatározásához. A különleges állatról készült videó alább tekinthető meg:

A kérdésre határozott nem a válasz, az állat impozáns mérete ellenére is - nyilatkozta a Live Science tudományos ismeretterjesztő portálnak Anna Phillips, a Smithsonian Intézet gerinctelenekkel foglakozó biológusa. Az állat a Bipaliinae családba sorolt pörölyfejű férgek egyik faja.

A pörölyfejű férgek elsősorban Délkelet-Ázsiában gyakoriak Forrás: Pinterest

„A fej formája nem szokatlan ezeknél a férgeknél" – nyilatkozta Anna Phillips a portálnak. „Kalapács vagy pörölyfejű férgekként is ismertek" – tette hozzá a szaktudós.

A hasán, nem pedig a fején található a szája

A Bipaliinae családhoz tartozó nemzetségek fajai leginkább Madagaszkáron, Délkelet-Ázsiában és az indiai szubkontinensen honosak, bár néhány fajuk Észak-Amerikából is ismert.

A pörölyfejű férgek 30 centiméternél hosszabbra is megnőhetnek,

mintázatuk és testformájuk miatt szokták időnként kisebb kígyónak nézni ezeket az állatokat.

Harminc centinél is hosszabra megnőhet Forrás: YouTube

Nyilván mindenki azt gondolná, hogy e féreg szájnyílása a „pöröly" alatt található, ám ez nem így van, mivel

a kalapácsfejű férgek szájnyílása a törzs közepén és alul helyezkedik el,

-nyilatkozta Peter Ducey, a New York-i Állami Egyetem biológusa.

Lassan emészti el áldozatát a bizarr kinézetű féreg

A pörölyfejű férgek aktív ragadozók, egyik kedvelt és gyakori zsákmányuk a földigiliszta ((Lumbricus terrestris). Néhány területen a pörölyfejű férgek elszaporodása – a földigiliszták kiirtása miatt – komoly mezőgazdasági károkat okoz, erre egy jelentés már 2009-ben felhívta a figyelmet.

Változatos szín és fejformák jellemzik a csoportot Forrás: Melvyn Yeo/Melvyn Yeo

Ez a féreg úgy vadászik hogy a hasi oldalán található szájnyílásából ragadós nyálkás hártyát bocsát ki, amellyel megragadja, majd

a szájszervéhez húzza, és a kibocsátott enzimek segítségével lassan elemészti áldozatát.

„ A videó alapján nem lehet pontosan megmondani milyen fajról van szó, ehhez DNS-vizsgálatok szükségesek, mivel egy adott fajhoz tartozó egyedek színe és mintázata is eltérő lehet „-nyilatkozta Peter Ducey.

Scifi filmek világát idézi Forrás: YouTube

A levideózott állat a legnagyobb valószínűséggel a Bipalium nemzetség egy faja lehet- fűzte hozzá a New York-i Állami Egyetem férgekkel foglalkozó szaktudósa.

Számos receptorral van felszerelve

E nemzetséghez tartozó fajok igen változatos fejformákkal rendelkeznek, kezdve a félhold alaktól a bumeránghoz vagy kalapácshoz hasonló formákig.

A "pöröly" végén számos kemoreceptor található Forrás: Pinterest

A fejen számos, összetett érzékelést biztosító kemoreceptor található,

amelyeket a tudósok szemként is szoktak emlegetni, ám az nem világos, hogy mennyi fényt képesek felismerni és analizálni a receptoraik segítségével. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy mitől alakult ki ez a furcsa fejforma ennél a csoportnál.