Kultúránk is befolyásolja, hogyan látunk

írás, napló
Nem mindig voltak ilyen egyértelműek az írásjelek
Vágólapra másolva!
Vizuális észlelő képességünk függ attól, hogy milyen kultúrába születünk, állítja egy frissen megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

A Kiotói Egyetem vezette azt a kutatást, amiben megvizsgálták, hogy mennyire befolyásolja kulturális környezetünk az egyszerű geometria ábrák felismerésének képességét.

Talán csak azt látjuk, amit megtanulunk látni?

Ezt a kérdést tették fel a kutatók.

Már régóta ismert, hogy a gondolkodás és az érvelés mögött meghúzódó mentális folyamatok különböznek a nyugati és keleti kultúrákban. A vizuális felfogás vizsgálatában az eddigi eredmények ellentmondásosak. A kutatás vezetője Yoshiyuki Ueda szerint az eddigi tesztekben túlságosan összetett, komplex tárgyakat mutattak az alanyoknak. Ezért a frissen publikált tanulmány elkészítéséhez egyszerű geometria ábrákat használtak.

A kísérlet

Kanadából, Egyesült Államokból és Japánból származó önkénteseknek különböző hosszúságú vonalak közül kellett a legrövidebbet és a leghosszabbat megtalálni. Azok, akik Észak-Amerikából származtak, sokkal több időt töltöttek el a rövidebb vonal megkeresésével, mint Japánból származó társaik. Egy másik kísérletben különböző ferde vonalak között kellett megkeresni az egyetlen függőlegest. Az eredmény megdöbbentő volt. A japán önkénteseknek majdnem háromszor annyi időbe telt megtalálni az egyetlen függőleges vonalat, mint a többieknek.

A jelenség magyarázata a minket körülvevő írott világban rejlik a kutatók szerint.

A keleti írásrendszerekben a jelek megkülönböztetése gyakran a vonalak hosszának felismerésén múlik. Ezzel szemben a nyugati írásban sokkal fontosabb szerepet tölt be a vonalak helyzete.

Forrás: Flickr / Fredrik Rubensson

A teszt alapján megállapítható, hogy különböző kultúrából származók észlelési mechanizmusa is különbözik. A jelenség alaposabb megértéséhez még további vizsgálatok szükségesek.

(Szerző: Földi Péter)