Túszul ejtik a turisták értékeit a gaz makákók

tolvaj makákó
Tolvaj makákó
Vágólapra másolva!
A makákók folyamatosan szemmel tartják a turistákat és kivárva a megfelelő pillanatot, ellopják a napszemüvegeket az ékszereket és a mobiltelefonokat. A furfangos főemlősök ez után megelégedve ülnek a zsákmány felett és várják, hogy az eltulajdonított tárgyat elcserélhessék számukra valami sokkal fontosabb dologra – például egy finom csemegére.
Vágólapra másolva!

Az Indonéz szigetvilág egyik kedvelt célpontja Bali. Az idelátogatók elmerülhetnek a tradicionális balinéz kultúra gyönyörűségeiben. Azonban a kellemes nyaralást a szervezett bűnözés egy különleges változata árnyékolja be. Mindennapossá vált a rablás és zsarolás.

Az elkövetők nem emberek. Makákók.

A Pura Luhur Uluwate egy XI. században épült templom a szigeten. Az épületegyüttes teljes területén közönséges makákók (Macaca fascicularis) több csoportja is él, amik egy eléggé idegesítő szokás rabjaivá váltak. Ellopják a turisták holmijait és csak akkor adják vissza, ha ételt kapnak cserébe.

Az egyedülálló viselkedési formát Bali szigetén kizárólag az Uluwate templomnál élő makákók körében lehet megfigyelni. Bár már évek óta terjed a híre a kegyetlen zsarolóknak, tudományosan eddig sohasem vizsgálták őket. A Belgiumban található Liège Egyetem kutatói azonban alaposan szemügyre vették a törvényen kívül álló állatokat.

Tolvaj makákó Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

A kutatási adatokat is majdnem ellopták

Fany Brotcorne és kutatócsoportja több mint négy hónapot töltött a templom közelében. Munkájuk során feljegyezték különböző makákó csoportok viselkedését. Az adatok alapján látható, hogy minél közelebbi kapcsolatban élnek a turistákkal az állatok, annál inkább hajlamosak a bűntények elkövetésére. A legtöbb időt emberek között töltő állatok óránként egy vagy két támadást szerveznek és több mint 95 százalékos sikerrel lopják el a gyanútlan áldozatok értékeit. A sikeres akció után a csoport tagjai a számukra értéktelen holmikat ugyanilyen hatékonyan váltják vissza ételre.

A kutatócsoport is áldozatul esett a tolvajbandának. Rengeteg toll és kalap került az enyves kezű állatok birtokába. Egyszer a kutatási adatokat is majdnem sikerült a makákóknak ellopniuk.

  • A legtöbbször megszerzett tárgyak listáját a szemüveg vezeti.
  • Utána következik a kalap, a papucs és a hajcsat.
  • A sor végén áll az ékszer a mobil és a fényképezőgép.

A hím egyedek kétszer annyit lopnak, mint a nőstények. A legtöbb kockázatot a fiatal állatok vállalják, így magasan vezetik a bűnözési statisztikákat.

A friss tanulmány szerint a viselkedés kulturális jellegű. Ami azt jelenti, hogy a fiatal generációk az idősebb egyedektől tanulják el a bűnözés mikéntjét. Különösen érdekes megfigyelés, hogy ez a sziget más, hasonló helyein nem fordul elő. Ez azt jelzi, hogy egy új magatartásforma jelent meg a templom környéki makákók között. Egy látványos példát láthatunk arra, hogy a főemlősök mennyire rugalmas választ képesek adni a környezeti változásokra.

(Szerző: Földi Péter)