Megfejtették a bálnák óriási méretének titkát

hosszúszárnyú bálna
Hosszúszárnyú bálna, vagy púpos bálna (Megaptera novaeangliae).
Vágólapra másolva!
Pár millió évvel ezelőtt történt valami titokzatos, aminek következtében a bálnák gigantikus állattá fejlődtek. A Chicagói Egyetem kutatói merültek el a tengeri rejtélyben.
Vágólapra másolva!

A kék bálna (Balaenoptera musculus) Földünk legnagyobb testű állata. Hossza akár harminc méter is lehet, tömege pedig közel kétszáz tonna. A bálnák első ősei harminc millió évvel ezelőtt jelentek meg, azonban akkori testhosszuk a tíz métert sem érte el.

A kutatócsoport ősmaradványok alapján követte végig a bálnák fejlődését és azt vették észre, hogy négymillió évvel ezelőtt valami megváltozott. Megjelenetek az óriási méretekkel rendelkező állatok és végleg eltűntek a tíz méternél kisebb bálnafajok. Mindez azt jeleneti, hogy abban az időben történő változás túléléséhez a nagyobb testméret előnyére volt szükség.

Ez lehet az ok

Az evolúciós elmozdulás oka a világ óceánjainak megváltozása, állítják a kutatók. A jégkorszak kezdetéhez köthető folyamat végleg megváltoztatta a vizekben található táplálék eloszlását. Mielőtt a Földet elkezdte lefedni a jég, a bálnák élelmiszerforrása egyenletesen volt jelen a tengerekben.

Az eljegesedés következtében a tengerparti vizek táplálékkészletei szezonálissá váltak.

Az év egyes rövid időszakaiban elképesztő mennyiségben voltak jelen az apró tengeri állatok például a krill rákok. Az év többi részében azonban szinte egyáltalán nem tudtak a bálnák ételhez jutni. Ezért azok a bálnák, amik a kedvező időszak során minél nagyobb mennyiségű táplálékot tudtak kiszűrni a vízből nagyobb eséllyel maradtak életben.

Forrás: Wikimedia Commons

Az élelmiszer eloszlása nemcsak időben, hanem térben is folyamatosan változott. Ezért a bálnáknak hatalmas távot kellett megtenniük, hogy táplálékban gazdag vizeket találjanak. A nagyobb méret ezt is segítette. Évről-évre az egyre hosszabb és nagyobb egyedek lettek a legsikeresebbek. Ezért a bálnák mára valóságos óriásokká fejlődtek.

A kutatás azonban figyelmeztet minket arra is, hogy az éghajlat megváltozása újabb kihívást fog hozni a legnagyobb gerinces számára.

Az óceánok melegedésével és a jégtakarók olvadásával újra meg fog változni a táplálék eloszlása a vizekben.

Az egykor sikeres bálnák táplálékszerző stratégiája kudarcra lesz ítélve és életük veszélybe kerül.

Az eredményeket a Proceedings of the Royal Society B című tudományos lap közölte.

(Szerző: Földi Péter)