Kiásták az egyiptomi alvilág istenének koponyáját

Anubisz, koponya
Vágólapra másolva!
Mintegy 40 millió évvel ezelőtt egy kistermetű, ám éles fogakkal megáldott bestia állt az Afrikai tápláléklánc csúcsán. Koponyája az egyiptomi isten, Anubisz fejére emlékeztetett - írja a leletet bemutató új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A most leírt faj a Masrasector nananubis tudományos nevet kapta az egyiptomi hitvilágban az alvilág és a holtak oltalmazójaként ismert Anubisz után.

Akárcsak az említett isteni lénynek, a most felfedezett faj képviselőinek is hosszú és keskeny koponyájuk volt – olvasható a Live Science cikkében. Ezenkívül az ősi ragadozónak rókaszerű lábai is voltak, amiknek köszönhetően gyorsan tudott mozogni. Étlapján kis és közepes termetű emlősök szerepeltek.

A mai hiénák távoli rokona

A Kairó közelében talált koponyák, állkapcsok és végtagcsontok alapján a kutatóknak sikerült rekonstruálniuk, hogy a félelmetes emlős mivel táplálkozott, hogyan üldözte prédáját, és milyen kapcsolatban voltak egymással Afrika egykor élt ragadozói.

Ezekből kiderült, hogy a Masrasector nananubis az emlősök osztályának egy kihalt csoportjába, a Hyaenodon nemzetségbe tartozott. Nevükkel ellentétben a Hyaenodon csoport tagjai csak távoli „unokatestvérei" a modernkori hiénáknak.

Forrás: Matthew Borths

„A Hyaenodon nemzetségbe tartozó fajok csúcsragadozóknak számítottak Afrikában a dinoszauruszok kihalása után" – írta Matthew Borths, az Ohiói Egyetem paleontológusa a kiadott sajtóközleményben. Sajnos a csoport tagjainak idáig csak néhány fosszilis maradványát sikerült feltárni, ezek alapján elmondható, hogy nagyjából 10-60 millió év között megtalálhatóak voltak Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Afrikában is.

A tudósok a Masrasector nananubis maradványait most a többi Hyaenodon csontjaival vetik össze, hogy pontosabb képet kapjanak az ősi állatok fejlődéséről és ökológiai szerepéről. Az eredményeket a PLOS ONE című tudományos folyóiratban közölték.