Tudja-e, milyen módszerrel kapják el a sorozatgyilkosokat?

Vágólapra másolva!
Időről időre hallani a hírekben, hogy sorozatgyilkosok szedik áldozataikat. Az egyik leghíresebb közülük talán Hasfelmetsző Jack, aki 1899-ben Londonban öt nőt gyilkolt meg, de sohasem bukkantak a nyomára, és máig sem tudni, hogy ki volt.
Vágólapra másolva!

Rejtőzködő sorozatgyilkos: tű a szénakazalban

A sorozatgyilkosokat főként azért nehéz elfogni, mert látszólag véletlenszerűen választják ki áldozataikat, és olyan helyszínen hajtják végre a bűntettet, amivel nincsen látható kapcsolatuk.

A kriminalisztika történetében az egyik leghíresebb "döglött akta" a 19. század végi londoni sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack felderítetlen esete Forrás: Youtube

Egy-egy bonyolult sorozatgyilkosságnál akár több százra vagy több ezerre is rúghat a lehetséges gyanúsítottak száma,

így a sorozatgyilkosságok elkövetőinek lefülelése olyan komplikált feladat, mint ama bizonyos tű megtalálása a szénakazalban. Létezik azonban egy olyan matematikai módszer, amely megkönnyíti az ilyen típusú bűncselekmények felderítését. A matematika sok minden egyéb mellett segítséget nyújthat a gyilkosságok, terrorcselekmények elkövetőinek vagy akár a zsarolóknak a kézre kerítéséhez.

Dr. Kim Rossmo, a geoprofil kifejlesztője Forrás: Vancouver Sun

Dr. Kim Rossmo kanadai nyomozó, aki nem mellesleg a Texas State University kriminológiaprofesszora is, a sorozatgyilkosságok felderítésére specializálódott.

Kriminálstatisztikai tény a kényelmes gyilkos

Az emberek hajlamosak cselekedeteikben bizonyos szabályszerűségeket követni, amelyek sok szempontból meghatározzák tevékenységüket. E szabályszerűségek ismerete pedig kulcsfontosságú lehet egy-egy potenciális gyanúsított cselekedeteinek előrejelzésében.

A sorozatgyilkosok magatartásában is kimutathatók bizonyos törvényszerűségek (A kép illusztráció) Forrás: Wallpaper Abyss

Dr. Kim Rossmo, az általa kidolgozott matematikai módszerrel igyekszik meghatározni a sorozatgyilkosságok helyszínén rögzített nyomokból kiolvasható szabályszerűségeket.

Azt állítja, mindig van logika abban, ahogyan a gyilkos kiválasztja áldozatát,

és ahogyan elköveti a bűntényt. Amennyiben ezt a logikát sikerül felfejteni, az jelentősen leszűkítheti a szóba jöhető elkövetők körét. Ha rövid idő alatt több gyilkosság történik egy jól meghatározható területen belül, az annak a csalhatatlan jele, hogy sorozatgyilkos vadászik az áldozataira.

Rossmo nevéhez fűződik a területiség elvének meghatározása Forrás: Achetron

Rossmo módszerének kiindulási pontja, hogy az elkövetők lakhelyét elsősorban a tetthely környékén kell keresni.

A gyilkosok – más emberekhez hasonlóan – alapvetően kényelmesek, ezért az jellemző rájuk, hogy a bűncselekményeket tágabb lakókörzetükön belül követik el. Ezt a felismerést a kriminálstatisztikai adatok is alátámasztják. Emellett általános tapasztalat, hogy a bűnelkövetők nem közvetlenül a lakhelyük szomszédságában követik el a bűncselekményeket, nehogy felhívják magukra a figyelmet, illetve hogy elkerüljék az olyan szemtanúkat, akik jól ismerik őket.

A sorozatgyilkosok hosszú ideig láthatatlanok maradhatnak a nyomozó hatóság szeme előtt Forrás: Wallpaper Abyss

E szempontok alapján a nyomozó két egyenletet ír fel: a legkisebb erőfeszítés elvén alapuló és az úgynevezett "pufferzóna" egyenletet. A bűncselekmények helyszíneinek koordinátái felhasználásával végez számításokat, amelyből megkapja a geoprofilt, azaz az elkövető legvalószínűbb lakóhelyét.

A gyakorlatban is jól működött Rossmo módszere

Az 1990-es években a Scotland Yard Kim Rossmo segítségét kérte a Mardi gras robbantó néven elhíresült, kegyetlen zsaroló-robbantó kézre kerítéséhez. Az ekkor még ismeretlen elkövető onnan kapta a nyomozóktól a nevét, hogy egy robbantás alkalmával a következő üzenetet hagyta a helyszínen: „Üdvözlet az áldozatoknak a mardi gras élményben."

A Scotland Yard nyomozói sokáig nem akadtak a zsaroló-robbantó nyomára (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Justin Tallis

1994 és 1998 között Londonban négy éven át sorozatban robbantak a bombák.

Valaki terrorhadjáratot folytatott a Barclays Bank fiókjai és a Sainsbury's szupermarketek ellen.

A robbantások eleinte véletlenszerűnek tűntek, nem látszott bennük semmiféle logika. Négy év alatt összesen 36 robbantást hajtottak végre. A rendőrség hosszú ideig tehetetlennek bizonyult, ezért éberségre kérte a lakosságot.

A Mardi gras robbantó ügyében sikeresen alkalmazták Rossmo geoprofilját Forrás: Achetron

A Scotland Yard felkérésére Rossmo nyomozó munkához látott:

geoprofilja több száz kilométerről néhány háztömbnyire szűkítette a robbantó lakóhelyét.

Ez alapján lassan bezárult a kör, és a rendőrség sikeresen tőrbe csalta az elkövetőt. A nyomozók akkor ütöttek rajta, amikor éppen a kizsarolt 10 000 fontot akarta felvenni egy bankautomatából.

Ma már széles körben alkalmazzák a nyomozók a geoprofilt Forrás: The New Yorker

Edgar Pearce-t 21 év börtönre ítélték, szintén gyanúba került testvérét azonban elegendő bizonyíték hiányában felmentették. Rossmo szerint ezzel a módszerrel egykor Hasfelmetsző Jack is rendőrkézre kerülhetett volna.

Dr. Rossmo kiszámította a hírhedt 19. századi sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack lehetséges lakókörzetét is Forrás: Wikimedia Commons

Kiszámította, hogy hol lakhatott a legnagyobb valószínűséggel a kegyetlen gyilkos: a Flower és a Dean Street környékén kellett volna keresni. Rossmo földrajzi profilozás nevű módszerét ma már világszerte alkalmazzák a nyomozó hatóságok.