Stephen Hawking az űrbe megy

Stephen Hawking vezető angol elméleti fizikus Announcement > at One World Observatory on April 12, 2016 in New York City.
NEW YORK, NEW YORK - APRIL 12: Professor Stephen Hawking attends the New Space Exploration Initiative "Breakthrough Starshot" Announcement at One World Observatory on April 12, 2016 in New York City. (Photo by Jemal Countess/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Űrutazáson fog részt venni Stephen Hawking – jelentette be a tudós a Good Morning Britain című televíziós műsorban.
Vágólapra másolva!

A világhírű fizikus a Virgin Galactic cég vezetőjének, Richard Bransonnak az űrhajójával fogja elhagyni a Földet. „Sosem hittem volna, hogy egyszer kijutok az űrbe, de Richard Branson felajánlott egy helyet a Virgin Galactic fedélzetén, és én azonnal igent mondtam” – mesélte Hawking.

Branson vállalata a kereskedelmi célú űrutazás keretében űrturistákat fog szállítani járműveivel. Az első küldetés 2009-ben indult volna, de a tesztek kedvezőtlen eredményei miatt ezt végül elhalasztották 2017-re.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Jemal Countess

A Virgin Galactic történetét ráadásul egy tragikus baleset is beárnyékolja: 2014-ben egy próbarepülés során lezuhant a cég kísérleti űrrepülőgépe. A SpaceShipTwo utasokat nem szállított, de a gép két pilótája közül az egyik meghalt, a másik súlyosan megsérült.