Ha ezt meglépik, 102 bolygóval gyarapodhat a Naprendszer

Pluto, hegységek
A Sputnik Planum (bal oldalt) és a síkságot körülölelő hegyek (jobb oldalt)
Vágólapra másolva!
Egy új javaslat ismét bolygóvá minősítené a Plutót, a kezdeményezést egy márciusi konferencián ismertetnék a New Horizons küldetésért felelős kutatók. A változás nemcsak a távoli törpebolygót érintené, hanem minden olyan égitestet, ami egy csillagnál kisebb méretű.
Vágólapra másolva!

A Plutót még 2006-ban minősítette át a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) határozata törpebolygóvá. Hamarosan azonban ismét a bolygók között találhatja magát, ha helyt adnak a New Horizons küldetésben részt vevő tudósok kezdeményezésének – olvasható a Popular Science magazin hírében.

Röviden arról van szó, hogy Alan Stern, a NASA bolygókutatója új bolygódefiníciót szeretne megalkotni, amely szerinte jobban összhangban van a jelenkor tudományos eredményeivel, ötletét a márciusi Holdi és Planetáris Konferencián ismertetné a résztvevőkkel. Az ellentábor szerint Stern definíciója egy erősen leegyszerűsített képet adna a Naprendszerről, és igen komoly káoszt teremtene az űrkutatásban.

Ezzel ugyanis Naprendszerünk nem nyolc, hanem összesen 110 bolygónak adna otthont, tehát nem pusztán egy-két égitest újradefiniálásáról lenne szó.

Mit mondana az új definíció?

De mi is változna pontosan? A jelenleg érvényes definíció szerint: „A bolygó olyan jelentősebb tömegű égitest, amely egy csillag vagy egy csillagmaradvány körül kering, elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúlyt tükröző közel gömb alak, viszont nem lehet elég nagy tömegű ahhoz, hogy belsejében meginduljon a magfúzió, valamint tisztára söpörte a pályáját övező térséget.” A New Horizons kutatói többek között az utóbbi miatt sem értenek egyet a bolygók jelenkori definiálásával, ugyanis ha egy égitestnek nagyon széles pályája van, hatalmas méretűnek kell lennie ahhoz, hogy ezt a kitételt teljesítse. Például amennyiben a Föld keringene a Pluto pályáján, még szülőbolygónk sem tudná tisztára söpörni a pályáját.

A Pluto 2006-ig számított bolygónak, ekkor azonban törpebolygóvá minősítették. A New Horizons kutatói most a Pluto régi státuszának visszaállítását szeretnék elérni Forrás: NASA / New Horizons

Ehelyett Sternék a következő meghatározás elfogadását javasolják:

Röviden és tömören ez azt jelenti, hogy minden, ami egy csillagnál kisebb – így Holdunk is –, bolygónak minősülne.

Ezzel természetesen számos szakember nem ért egyet, szerintük egy csillagászati objektum méretének igenis döntőnek kell lennie ahhoz, hogy milyen kategóriába soroljuk az adott égitestet. A New Horizons kutatói és az IAU csillagászai március 21. és 25. között ütköztetik érveiket.