Tully szörnye: ilyen állat pedig nincs!

Tullimonstrum
A Tullimonstrum kinézete a rekonstrukció szerint
Vágólapra másolva!
A múlt évben a kutatók kijelentették, hogy megoldottak egy több évtizedes rejtélyt. A lejjebb látható bizarr szörny besorolása évekig nem járt sikerrel, de két külön tanulmány azt állította, hogy szilárd bizonyítékuk van arra, hogy az állat gerinces. Most azonban további kutatók szálltak a ringbe, és ők egyszerűen tévesnek nevezik a korábbi következtetéseket. Szerintük kizárt, hogy az állat hal lenne, de igazából továbbra sincs fogalmuk arról, mi lehet valójában.
Vágólapra másolva!

A felfedezőjéről Tully szörnyének becézett élőlény a Tullimonstrum ősi nemzetségbe tartozik, és úgy vélik, hogy az Egyesült Államok keleti partvidékén elterülő iszapos öblök sekély vizét lakta nagyjából 300 millió évvel ez előtt.

Sok fosszíliája került elő

A nemzetségnek egyetlen faja – a T. gregarium – ismert, és a lény fosszilis maradványait csupán az illinoisi Mazon Creek lelőhelyen találták meg. Ezen a területen azonban számos egyed élt. Az 1950-es évekbeli felfedezése óta sok száz fosszília került a chicagói Field Múzeumba.

A Tullimonstrum kinézete a rekonstrukció szerint Forrás: Sean McMahon/Yale University

Mint a rekonstrukción látható, Tully szörnyének a tintahaléhoz hasonló úszólebenye, a rákokéhoz hasonló szemnyele és meglehetősen ijesztő, nyakszerű nyúlványon ülő állkapcsa volt. Hossza 8-35 centiméter között mozgott.

A testrészeknek eme zűrzavara miatt mindenhez hasonlították már az állatot

a puhatestűektől és az ízeltlábúaktól kezdve a férgekig – illetve legújabban az ingolákhoz hasonló gerincesekig.

Nagyon nehéz besorolni

„Az állatot nem könnyű besorolni, annyira fura" – mondta Lauren Sallan (Pennsylvaniai Egyetem), a mostani elemzést végző csoport tagja.

Tullimonstrum fosszília Forrás: Wikimedia Commons

„Ott vannak a nyeleken ülő szemei és ez az olló egy hosszú ormány (proboscis) végén, és még abban sincs egyetértés, melyik fele néz felfelé" – folytatta Sallan. „De az szinte teljesen kizárt, hogy a Tully szörnye hal lenne."

Gerinces vagy nem gerinces?

A kutatók sok évig úgy vélekedtek, hogy valamiféle puhatestű, vagy homárszerű ízeltlábú lehet. Ebbe az állóvízbe robbant bele tavaly márciusban két cikk, amely azt állította, hogy a középen látható képződmény nem bél, mint a korábbi tanulmányok sugallták,

hanem úgynevezett gerinchúr, amely a gerincesek csigolyáinak alapul szolgáló vázrúd. A szemről is úgy vélték, hogy inkább gerincesekre, mint gerinctelenekre jellemző.

Most azonban Sallan és munkatársai azt állítják, hogy a két cikket publikáló kutatók teljesen félreértették a dolgokat. Hangsúlyozzák, hogy a „gerinchúr" interpretálás nem felel meg a óceánaljzati fosszilizációkor tapasztaltaknak. Ilyenkor általában a lágy szövetek őrződnek meg és nem a belső struktúrák, amilyen a gerinchúr.

Tullimonstrum a tengerben Forrás: Nobu Tamura/Wikimedia

Szerintük a szem szerkezetét is tévesen interpretálták a kutatók, hiszen nagyon sok gerinctelen létezik, amelynek rendkívül bonyolult a szeme. A mostani vizsgálatok alapján ráadásul úgy tűnik, hogy a Tully szörnyének inkább egyszerű,

lencse nélküli kehelyszeme

volt, ami nem jellemző a gerincesekre.

A Paleontology folyóiratban közzétett tanulmány szerzői azonban több kérdést vetettek fel, mint ahányra választ adtak. Miközben biztosak abban, hogy a Tully szörnye nem gerinces, azt viszont nem tudják megmondani, hogy akkor mégis micsoda.