Kiszínezi a színtévesztők világát a tévé és egy alkalmazás

mobiltelefon
Évente milliárdnyi mobiltelefon kerül ki a használatból
Vágólapra másolva!
A világon majdnem 300 millió, Magyarországon pedig közel félmillió ember a teljes színskála csak egy bizonyos részét látja, amelynek következtében nehezen tudja megkülönböztetni az egyes színeket. Számukra teszi színesebbé a világot a Samsung egy új alkalmazása, amellyel tesztelhető a színtévesztés mértéke, és ennek alapján kalibrálható a televízió, hogy az érintettek színesebben lássák a világot.
Vágólapra másolva!

Az emberi szemben háromféle színérzékelő csap található. Ezek felelősek a kék, a zöld és a piros (valójában ez utóbbiak csúcsérzékenysége a sárga tartományba esik) színek megfelelő érzékeléséért. A három szín kombinációjával alakul ki a normális egészségű ember által észlelhető sok millió szín (ez az úgynevezett trikromatikus látás vagy trikromázia).

A színtévesztés öröklött rendellenesség

Előfordul azonban, hogy bizonyos genetikai rendellenességek miatt valamelyik csaptípus színérzékelése nem működik megfelelően. Ilyenkor beszélünk színtévesztésről, mert az érintett egyén másképp lát bizonyos színeket, mint az emberek többsége.

A régebben elterjedt „színvakság" kifejezés pontatlan, mert a színlátás teljes hiánya nagyon ritkán fordul elő, a színtévesztőknél az esetek nagy többségében két csapsejttípus színérzékeléséből jön össze a színlátás (dikromázia).

Meglepően gyakori

A színtévesztés meglepően gyakori látási rendellenesség, amely a férfiak 8, és a nők 0,5-1 százalékát érinti, és a fiatalabb, huszonéves generáció körében fordul elő leginkább.

Így látják a színtévesztők a színeket (második és negyedik kosár) Forrás: Pesthy Gábor

A színtévesztés sok szempontból hátrányos: a nem megfelelő színdekódolás miatt elvesző információ lassítja az észlelést, késlelteti a reakcióidőt, és megnehezíti a döntéshozatalt a hétköznapi helyzetekben. Ez pedig kihathat a színtévesztő karrierjére, életminőségére.

Mivel a színtévesztést aránylag ritkán diagnosztizálják, sok színtévesztő ezt nem is tudja magáról,

hiszen sohasem látta a körülötte lévő világot a valódi színeiben. De most mindez megváltozik.

Magyar kutatók eredménye

Egy magyar kutatócsoport – a Műszaki Egyetemen dolgozó dr. Wenzel Klára professzor vezette Colorlite® – több mint húszéves tudományos munka eredményeként olyan diagnosztikai módszert dolgozott ki, amellyel minden korábbinál pontosabban megállapítható a színtévesztés típusa (vörös, zöld vagy kék érzékelők működésének hibája) és mértéke (enyhe, mérsékelt vagy súlyos).

A Samsung See Colors alkalmazás futtatása a mobiltelefonon Forrás: Origo

A Samsung a magyar Colorlite közreműködésével fejlesztette ki a

SeeColors mobiltelefonos és Tizen-alapú Smart TV alkalmazáspárt.

A színtévesztők véleményét is hallhattuk

Az alkalmazást ma mutatták be egy sajtótájékoztató keretében a Samsung képviselői. A tájékoztatón részt vett Wenzel Klára is, aki a színlátással kapcsolatos kutatási háttérről beszélt. Külön érdekessége volt az eseménynek, hogy három színtévesztő is jelen volt a meghívottak között, köztük Viszlay Márk divatfotós, aki színtévesztése ellenére (vagy éppen amiatt) sikeres karriert tudhat magáénak.

Izgalmas volt hallani, hogy a színtévesztők hogyan élik meg a látást „normális" embertársaikkal összehasonlítva. Persze a színérzékelést nehéz szavakba önteni, de az egyik színtévesztő fiatalember vállalkozott arra, hogy

a közreműködésével állítsák be az egyik televíziót.

Érdekes volt látni, hogy számára mennyire más (pirosba hajló), a többieknek természetellenesnek látszó színárnyalat hozta meg a „színesebb" világot.

Egyelőre csak a legmodernebb Samsung eszközökre érhető el

A SeeColors használata egyszerű. Először a Galaxy App Store és Google Play áruházakból ingyen letölthető mobilalkalmazás meghatározza a színtévesztés típusát és mértékét. Majd a felhasználó összekapcsolja az okostelefonját a Samsung Smart TV-jével, vagy közvetlenül letölti az alkalmazást a Smart TV App Store-ból a tévéjére. (Az előre telepített alkalmazás a Samsung 2016-os SUHD Smart TV-in található meg) Végül az applikáció az okostelefonos teszt alapján újrakalibrálja a képernyő színeit,

amelynek köszönhetően a színtévesztő felhasználó korábban sohasem tapasztalt, élénk és valósághű színekben élvezheti a televízió képernyőjén megjelenő tartalmakat.

A See Colors alkalmazás logója Forrás: Samsung

„A színtévesztés szűrése kevéssé elterjedt, így rengetegen vannak, akik nincsenek is tisztában ezzel a hiányosságukkal. Ha pedig tudnak is róla, elképzelni sem tudják, hogy miről maradnak le, hiszen ezeket a színeket sosem látták még.

– mondta Rózsa Márton, a Samsung Magyar Zrt. szórakoztató elektronikai üzletágának vezetője.

Rangos díjak

„A kijelzőtechnológiában a színhűség az egyik legfontosabb tényező. Arra törekszünk, hogy ezen a téren tovább erősítsük technológiai fölényünket. A magyar kutatók módszerére építve még azok számára is élethű és valódi színeket vagyunk képesek megjeleníteni, akik színtévesztéssel élik a mindennapjaikat. Szívet melengető érzés, hogy emberek ezrei, tízezrei a Samsung tévéiken láthatják először a világot a maga sokszínűségében. Olyan ez, mintha ablakot nyitnánk egy új világra."

Samsung See Colors bemutató Forrás: Samsung

A Samsung törekvéseit már rangos díjak is elismerik. A 2016-os Cannes Lions Kreatív Fesztiválon a SeeColors alkalmazás

a „Mobile - Networked/Connected mobile technology" és „Digital Craft - Innovative use of technology" kategóriákban is Bronz Oroszlán díjakat nyert.

Bár ritkán szokták a sajtótájékoztatók műsorvezetőit külön kiemelni, most kivételt kell tenni. A sajtótájékoztató érdekességét és szórakoztatóságát jelentősen fokozta Hajós András, aki felkészülten, szellemesen vezette a beszélgetést, és a kisebb döccenőket is frappánsan áthidalta.