A sötét anyag megöli a galaxisokat

galaxis
Az univerzumban a galaxisok közötti teret forró gáz tölti ki (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Közelebb kerültek a galaxisok halála titkának megfejtéséhez ausztrál kutatók: úgy vélik, a sötét anyag is felelős lehet a galaxisok elhalásáért.
Vágólapra másolva!

A perthi Curtin Egyetem és Nyugat-ausztráliai Egyetem együttműködésével létrehozott Nemzetközi Radioasztronómiai Kutatóközpont munkatársai 11 ezer galaxisban vizsgálták a sötét anyag hatását.

Megállapították, hogy amikor a gáz gyorsan távozik a galaxisból, eltűnnek a csillagok építőelemei, így ez gyakorlatilag "megöli a galaxist" – mondta el Toby Brown, a melbourne-i Swinburne Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Mint kifejtette, a galaxisok sötétanyag-felhőbe vannak ágyazva, melyet sötétanyag-gyűrűnek nevezünk. Létükre a gravitációjuknak a galaxis szerkezetére és mozgására kifejtett hatásából következtetnek a kutatók.

Illusztráció Forrás: NASA/ESA

A gyűrűk azonban nem stabilak, a galaxisok életük során különböző erősségű és méretű gyűrűkön haladhatnak át. Amikor a galaxisok keresztülesnek a nagyobb gyűrűkön, a köztük lévő hatalmas hőmérsékletű intergalaktikus plazma eltünteti a galaxis gázait egy gyors folyamattal, az úgynevezett torlónyomásos lecsupaszítással.

– mondta Brown.

A szakértő szerint azonban nem a torlónyomásos lecsupaszítás az egyetlen út, amely a galaxisok halálához vezet: a galaxisok "meg is fulladhatnak".

Fulladás akkor következik be, ha a gáz a csillagok képződésével gyorsabban fogy, mint ahogy újratermelődik:

a galaxis "éhen hal".

Ez egy lassan ható folyamat. A torlónyomásos lecsupaszítással viszont – csillagászati szempontból – nagyon gyorsan, néhány tízmillió év alatt távozik a gáz.