Miért ma van az év legkomorabb napja?

Dr. Life, Így előzd meg a téli depressziót!, depresszió
Vágólapra másolva!
Idén január 16-ra esik a „szomorú hétfő”, vagyis az év leglehangolóbb napja. Persze csak ha hiszünk annak a brit pszichológusnak, akinek áltudományos képlete ma is befolyásolja megannyi ember hangulatát ebben az időpontban.
Vágólapra másolva!

A januárt sokan nem csípik. Ez érthető, hiszen ki az, aki odáig van a dermesztő, mínusz 20 fokos hidegért vagy a jégpáncéllá fagyott csúszós utakért, járdákért, az influenzáról nem is beszélve. Van azonban e hónapnak egy olyan napja, ami egyesek szerint még az átlagosnál is nyomasztóbb, sőt, az egész év legsötétebb időpontjának is tekinthető. Ez a nap pedig január harmadik hétfőjére – ebben az évben éppen január 16-ra – esik.

Angolszász nyelvterületen a legszomorúbb nap külön elnevezést is kapott, szomorú hétfőnek (Blue Monday) hívják. A fogalom megalkotása természetesen, ahogyan az lenni szokott, egy „brit tudós”, Cliff Arnall pszichológus (Cardiffi Egyetem) nevéhez köthető.

Forrás: Thinkstock

A magát szaktekintélynek tartó Arnall egy igencsak fura egyenletet írt le, amelyben olyan tényezők kapnak szerepet, mint

az „adósság", az „általános motivációs szint", az „időjárás", a „fizetés", a „karácsony óta eltelt idő", a „kudarcra ítélt újévi fogadalmak", valamint a „cselekvés szükségességét" jelző változó.

A különböző változatokban létező sztori szerint ebből a rendkívül tudományosnak látszó egyenletből kalkulálták ki valahogy, hogy az év leglesújtóbb napja január harmadik hétfőjére kell hogy essen.

A hírhedt egyenlet (W=időjárás, D=adósság, d=havi fizetés, T=karácsony óta eltelt idő, Q=az újévi fogadalmak elbukása óta eltelt idő, M=alacsony motivációs szint, Na=cselekvés szükségessége) Forrás: Origo

Az abszolút értelmetlen egyenlet

Az egyetlen probléma, hogy a hozzáértők szerint az egyenletnek az égadta világon nincs semmi értelme, nem ad ki értelmes adatot, ami alapján következtetni lehetne arra, mi számít az év legborúsabb napjának.

Ezt az állítást később maga Arnall is elismerte, sőt, az is kiderült, hogy az egész egyenletet egy utazási iroda megbízásából készítette (a pszichológust foglalkoztató egyetem később el is határolódott a férfitól). A vállalat azt remélte, hogy a képletből kikalkulálható, hogy az emberek mikor szeretnek utazni, mik a legnépszerűbb üdülési időpontok, az így kapott információ pedig hasznosnak bizonyul az üzlet szempontjából. Az áltudományos elképzelés elsőként 2005-ben kapott nagyobb nyilvánosságot az azóta megszűnt Sky Travel utazási tévécsatornán.

Bár egyértelműen bebizonyosodott, semmi nem indokolja, hogy január harmadik hétfőjét az év leglehangolóbb napjává nyilvánítsuk, a bulvármédia időről időre felkapja Arnall képtelen képletének fő megállapítását.

A pszichológus egyébként az év legvidámabb napját is igyekezett belőni, szerinte ez az időpont minden évben június 21. és 24. közé tehető.

Ami valós: téli depresszió

Bár a fentiekből kitűnik, hogy a szomorú hétfő csak egy alaptalan kitaláció, a téli depresszió nagyon is létezik.

A fényhiány és a téli depresszió jellegzetes tünete a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség. Jellemző továbbá a nyugtalanság, az ingerlékenység vagy éppen az érdektelenség és az aluszékonyság is. Mindezeken felül jelentkezhet étvágytalanság vagy éppen falánkság is.

A téli depresszió elsősorban abban különbözik a klinikai depressziótól, hogy az előbbitől szenvedő emberek a levertség ellenére is képesek ellátni mindennapi tevékenységeiket, feladataikat.

Forrás: Flickr/hubertk

A téli depresszió legjobb ellenszere a mozgás, fontos, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn még hideg időben is. A mozgás örömet okoz, mert hatására endorfin szabadul fel a szervezetben. Mindemellett törekedni kell arra, hogy minél több időt töltsünk ébren a természetes fényben. Egyes kutatások szerint a fényterápia alkalmas a téli depresszió tüneteinek enyhítésére.