Megmagyarázhatatlan földönkívüli jeleket vett az obszervatórium

gyors rádiókitörések (Fast Radio Burst – FRB)
A gyors rádiókitörés pozíciójának legpontosabb meghatározására használt Arecibo rádiótávcső és az Európai VLBI Hálózat fantáziaképe
Vágólapra másolva!
Egy 11 fényévnyi távolságban lévő csillag felől érkező "különös jeleket" észleltek a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium csillagászai.
Vágólapra másolva!

A kutatók akkor észlelték a pulzáló jeleket, amikor egy csoport vörös törpét figyeltek meg, hogy kiderítsék, keringenek-e körülöttük bolygók vagy más objektumok. A tudósok áprilisban és májusban rögzítették a Ross 128 és további hat vörös törpe megfigyeléséből származó adatokat. Az elemzés során azonban egy furcsaságra figyeltek fel.

Különös rádiójelek

A Szűz csillagképbe tartozó Ross 128 különös rádiójeleket küldött.

Abel Méndez, a Puerto Ricó-i Egyetem lakható bolygókat kutató laboratóriumának igazgatója egy blogbejegyzésben közölte, hogy a rádiójelek eredete ismeretlen.

Különös rádiójeleket észlelt az Arecibo Obszervatórium Forrás: Danielle Futselaar

Mint írta: a Ross 128 megfigyelésekor észlelték a különös, tízperces dinamikus spektrumban érkező jeleket. A jelek leírása szerint

Hozzátette: úgy vélik, hogy a jelek nem a helyi rádiók okozta interferenciából származnak, ugyanis a közvetlenül a Ross 128 előtt és után megfigyelt vörös törpék esetében nem fogtak fel hasonló jeleket.

Három elmélet

A tudósok három elméletet állítottak fel a jelekkel kapcsolatban. Eszerint

a jeleket napkitöréshez hasonló jelenség okozhatja, vagy egy másik objektum bocsáthatja ki őket, amely a csillag látómezejében van, vagy egy távol keringő műholdtól származhatnak.

Az Arecibo Obszervatórium Puerto Ricóban, ahol az aszteroidák formáját és pályáját is képesek meghatározni Forrás: NASA

Méndez szerint azonban mindhárom feltételezésnek vannak buktatói. A napkitörés sokkal kisebb frekvencián jelentkezik, és a szóródás alapján a jelnek távolabbi forrásból kellene érkeznie, esetleg sűrű elektronmező lehet jelen. Emellett a Ross 128 látómezejében nincs túl sok közeli objektum, és még sohasem észleltek műholdtól hasonló jelet.

Földönkívűliek?

A tudós megjegyezte, hogy a földönkívüliekkel kapcsolatos hipotézis mégis számos, annál sokkal valószínűbb magyarázat legvégén szerepel.

Az emberiségnek az Arecibo távcsővel 1974-ben a világűrbe sugárzott üzenete (a színezés csak a jobb szemléltetést segíti, a valóságban nem küldtek színadatokat) Forrás: Frank Drake (UCSC) et al., Arecibo Observatory (Cornell, NAIC)

A jelek forrásának megállapítására a hétvégén további megfigyeléseket végez az Arecibo Obszervatórium csillagászcsoportja, és más obszervatóriumok,

a földönkívüli életet kutató SETI csillagászai is bekapcsolódnak a munkába.

Méndez a Newsweeknek elmondta: azt reméli, hogy a jövő héten már magyarázattal tudnak szolgálni a különös jelenségre.

"Már bekészítettem egy Pina Coladát, ha kiderülne, hogy csillagászati jelekről van szó" - árulta el a tudós.