Két és fél perc múlva világvége

atombomba
Vágólapra másolva!
Két és fél perc múlva ütött az óránk. A Végítélet Órájának nevezett képzeletbeli szerkezet szerint 30 másodperccel közelebb kerültünk az éjfélhez, vagyis az emberiség végső pusztulását jelentő időponthoz – jelentették be a chicagói Atomtudósok Közleménye (Bulletin of the Atomic Scientists') című folyóiratban január 26-án.
Vágólapra másolva!

2016-ban még valamilyen szinten optimistábbak voltak a tudósok, úgy gondolták, a világ olyan irányba haladt, hogy nem kerültünk közelebb a végítélethez, így nem mozdították előrébb az órát, ami akkor 23 óra 57 percet mutatott.

Idén, 2017-ben azonban már nem tűnik ilyen derűsnek a jövő, jelen pillanatban 2 és fél percre vagyunk önmagunk megsemmisítésétől – olvasható a Live Science honlapján.

A Tudományos és Biztonsági Testület (Science and Security Board) tagjai számos tényezőt is figyelembe vesznek, amikor arról döntenek, meg kell-e mozdítani az óra mutatóját. Ilyen faktorok közé tartozik például a nukleáris fegyverkezés jelenlegi helyzete, a tengerek szintjének növekedése vagy az üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben.

A testület tagjai a bejelentésen Forrás: AFP/2017 Getty Images/Win Mcnamee

Az atombomba kifejlesztői találták ki

A Végítélet Órája nevű képzeletbeli szerkezetet 1947-ben találták ki azok a Manhattan Projektben résztvevő tudósok, akik tökéletesen tisztában voltak az általuk fejlesztett atombomba jelentette fenyegetéssel. Úgy érezték, ha kitör egy esetleges nukleáris háború, azért ők is felelősek lesznek. Figyelmeztetésképp kitaláltak egy órát, ami megmutatja, milyen közel van az emberiség egy esetleges globális katasztrófához. Az óra pozícióját 23 óra 53 percre állították be.

A szimbolikus mutató – melynek állásáról évente dönt a folyóirat mögött álló tudományos testület - pozíciója az elmúlt 70 évben összesen 22 percet változott.

1953-ban állt legközelebb az éjfélhez (23 óra 58 perc), amikor a Szovjetunió egy hidrogénbombát tesztelt. A legtávolabb 1991-ben, a hidegháború végén jártunk a globális katasztrófától, ekkor 17 perc volt éjfélig.

Forrás: AFP

2015-ben már volt egy óraátállítás

A Végítélet Órájának mutatója tehát 2016-ban nem változott. 2015-ben azonban 23 óra 55 percről 23 óra 57 percre tekerték a képzeletbeli időmérő szerkezetet több kedvezőtlen tényező miatt, mert a világ vezetői képtelenek voltak választ adni az olyan kihívásokra, mint a globális éghajlatváltozás, vagy a nukleáris fegyverkezés – írta a Tudományos és Biztonsági Testület jelentése.