Elárverezik Albert Einstein legjobb barátjának írt magánjellegű leveleit

kozmosz
Albert Einstein állítólag egy jó humorú, "vicces figura" volt.
Vágólapra másolva!
Albert Einstein legjobb barátjának, Michele Bessónak írt leveleit árverezi el júliusban a Christie's aukciósház Londonban. A levelekben első házassága kudarcáról és a relativitáselméletről is ír a tudós.
Vágólapra másolva!

A londoni aukciósház szakértője szerint az írások "kivételes betekintést" nyújtanak a világhírű fizikus munkássága mellett a magánéletébe is.

Albert Einstein a több tucat magánjellegű levelében legjobb mérnök barátjának Michel Bessónak persze részletesen tárgyalja a speciális és általános relativitáselméletet, a "kozmológiai állandót", a színkép vöröseltolódását, vagy a kvantummechanikát.

Azonban az elméleti fizikus nemcsak a tudományos munkásságáról, hanem magánéletéről is rendszeresen részletesen beszámolt a Svájcban, majd Olaszországban élt cimborájának. Így például házasságuk válságáról első feleségével, Milevával, akitől 1914-ben elvált, majd öt évvel később összeházasodott unokatestvérével, Elsával.

Albert Einstein első feleségével, Maric Milevával Forrás: Wikipedia

Írt továbbá a Nemzetek Szövetségéről, a hírnévről, az öregedésről, a hegyekben tett sétákról a kisfiával, ezenkívül vicces megjegyzéseket is elejtett a kollégáiról.

Albert Einstein állítólag egy jó humorú, "vicces figura" volt. Forrás: Wikimedia Commons


Az 56 levélből álló gyűjtemény utolsó darabjában, amelyet nem sokkal Besso halála után, 1955-ben barátja családjának írt a tudós, így zárta sorait:

A levelezés több mint 50 évet ölel fel. A két férfi barátsága még zürichi diákéveik alatt, az 1890-es években kezdődött. Az árverezést egyébként július 6. és 13. között tartják a londoni Christie's aukciósházban.