Nem ivott még Csókát? Ne hagyja ki!

Szentesi József borász
Szentesi József borász
Vágólapra másolva!
Különleges, szőlészeti-borászati előadással egybekötött borkóstolón vehettem részt szerdán. A Wineglass Communication vendége a Borászok borásza elismerés birtokosa, Szentesi József volt. Szentesi több mint másfél évtizede megszállottan kutatja, hogy a régi magyar szőlőfajták közül melyeket lenne érdemes újra elterjeszteni az országban. Az ezekből készült borokból mutatott be egy válogatást.
Vágólapra másolva!

Szentesi egy korábbi interjúban (válasz.hu) a következőket nyilatkozta:

„Mindenhol a helyi értékeket keresik, csak mi vagyunk kevésbé lokálpatrióták. Rengeteg szakkönyvet olvastam el, és

Arra gondoltam, ha az Osztrák- Magyar Monarchia idején ezek jók voltak, most miért ne lennének azok?"

Szentesi József borász Forrás: YouTube

A pezsgő a legjobb bevezető

Szentesi néhány éve a pezsgőkészítésbe is belevágott. Ennek egyik oka az volt, hogy megújítsa a pezsgőivási kultúrát Magyarországon. Elmondta, hogy egy borkóstolót a legjobban úgy lehet tönkretenni, ha a résztvevőkkel – több helyen elterjedt szokás szerint – pálinkát itatnak aperitifként. Az erős ital szinte leégeti az ízlelőbimbókat. Szerinte (amit magam is meg tudok erősíteni) a kóstolóra legjobban egy pohár pezsgő készíti fel az érzékszerveket.

A Szentesi-féle borokra – fehérekre és vörösekre egyaránt – jellemző

az egyedi, semmilyen ismert, „standard” borhoz (például furminthoz, cabernet sauvignonhoz, merlot-hoz) nem hasonlító ízvilág, könnyedség és jó ihatóság.

A vörösboroknál is az a cél, hogy ne „tömény", sűrű, testes, alkalmi ivásokhoz kitűnő, de hétköznapi borozgatásokhoz, egyszerű pörköltekhez vagy más ételekhez nem illő borok készüljenek a lehető legkevesebb beavatkozással (a kénezés természetesen elengedhetetlen, de nincs fajélesztő vagy műtannin).

Csóka és kadarka

A pincészet egyik büszkesége egy kékszőlő,

a csókaszőlő és az abból készült bor.

A Csóka íze teljesen egyedi, könnyed, lendületes, mégis kellően savas, mérsékelt tanninokkal. Nem ront rá az emberre, mint egy illat- és ízbomba sauvignon, hanem fokozatosan ragadja magával a kóstolót. A jóval ismertebb kadarka is kitűnő.

Akit érdekelnek a jó ivású, egyedi ízvilágú borok, annak feltétlenül érdemes ellátogatni az Etyek-budai borvidéken lévő pincészetbe, ahol mindenkit szeretettel vár Szentesi József.