Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lélegzetelállító képekkel debütált az új műhold

Föld, műhold
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál részletesebb és látványosabb fotókat készített Földünkről az Amerikai Óceáni és Légügyi Hivatal legújabb meteorológiai műholdja.
Vágólapra másolva!

A január 5-én készült képek négyszer részletesebben ábrázolják szülőbolygónkat, mint a korábbi felvételek.

A NOAA 2016. november 19-én bocsátotta fel legújabb meteorológiai szatellitjét, a GOES-16-ot (korábbi nevén GOES-R-t). A kutatóeszköz jelenleg 35900 kilométer magasan kering, úgynevezett geostacionárius pályán. E pálya lehetővé teszi a műhold számára, hogy ugyanabból a pozícióból monitorozza a földi atmoszféra változásait, a szárazföldet, valamint az óceánokat – írja a NOAA a kiadott közleményben.

Várhatóan ez év végére befejeződik a GOES-16 tesztelése, és felváltja a már „öregecske" GOES-15 és GOES-13 műholdakat – előbbit még 2006-ban, utóbbit 2010-ben küldte fel a szervezet. A NOAA szerint az új műhold a korábbiakhoz képest több hullámhosszon, négyszer nagyobb felbontású képeket képes készíteni.

A GOES-16 képességei lehetővé teszik, hogy a nyugati féltekéről 15 percenként friss információkat kapjunk. Az Egyesült Államokról készült felvételek 5 percenként, az időjárási rendszerekről (például hurrikánokról) lőtt fotók 30 másodpercenként frissülnek. A tervek szerint 2018-ban egy újabb műholddal, a GOES-17-tel fog bővülni a NOAA flottája, amely képességeit tekintve a GOES-16 méltó párja lesz.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: NOAA/NASA
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről