Tíz hónap leszállás nélkül

sarlósfecske
Repülő sarlósfecske
Vágólapra másolva!
A sarlósfecskéről először 1970-ben vetette fel egy brit kutató, hogy szinte teljesen a levegőben éli le az életét, de csak most bizonyították a faj extrém életstílusát a svéd Lundi Egyetem kutatói. Egyetlen más madár sem marad ennyi ideig a levegőben leszállás nélkül.
Vágólapra másolva!

Egy új típusú mikro-adatrögzítő használatával a Lundi Egyetem kutatóinak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a sarlósfecske (Apus apus) csupán az év két hónapjában száll le a földre, a szaporodási időszakban. Az idő többi részét, tíz hónapot, a levegőben tölti hibernációval és vándorlással a Szahara déli része felé.

A fecskére szerelt mikro-adatrögzítő Forrás: A. Hedenström

Leghosszabb repülési idő

„A felfedezés jelentősen kitolja annak határait, amelyet az állatélettanról tudunk – mondta Anders Hedenström, a Current Biology folyóiratban megjelenő cikk egyik szerzője. – A tíz hónapos repülési szakasz a leghosszabb, amelyet bármely madárnál ismerünk – ez rekord.”

A kutatók 13 madáregyedet követtek, egyeseket két évig egyfolytában. Az egyes madarakra erősített mikro-adatrögzítők segítségével a kutatók képesek voltak meghatározni, hogy a madarak a levegőben vannak-e, vagy sem, a gyorsulásukat és azt is, hogy hol vannak egy adott időpontban.

Egyes madarak azért leszállhatnak

Az eredmények azt mutatják, hogy egyes madarak rövid időre leszállnak éjszaka, néha egész éjjelre. De még ezek a madarak is a tíz hónapos vándorlási és hibernációs periódus 99,5 százalékát a levegőben töltik.

Más madarak adatai viszont azt mutatják, hogy ők viszont egyetlenegyszer sem szálltak le a tíz hónap alatt. Ezek a madarak mind vedlettek, és új repülőtollakat (szárny- és farok-) növesztettek. Azon madarak zöme viszont, amelyek alkalmanként leszállnak, nem cserélték le vedléssel a szárnytollaikat.

„Az, hogy vedlettek-e, vagy sem, valószínűleg az általános kondíciójukban lévő kis eltérésekkel vagy a parazitafertőzöttség mértékével függ össze, és magyarázza az egyedi madarak repülési viselkedését a fajon belül” – mondta Hedenström.

Repülő sarlósfecske Forrás: N. Camilleri

Még rejtély, hogyan alszanak

A sarlósfecskéről szerzett új ismeretek máris újabb kérdéseket vetnek fel, például, hogy miként kezelik a tíz hónapnyi levegőben töltött idő magas energiafogyasztását, és hogyan tudnak egyszerre repülni és aludni.

„Talán úgy csinálják, mint a fregattmadarak, amelyek vitorlázás közben alszanak. A sarlósfecskék mindennap hajnalban és alkonyatkor két-három kilométeres magasságba emelkednek. Talán az ereszkedő siklás közben alszanak, de ebben nem vagyunk biztosak” – mondta Hedenström.