A kis hazugságok síkos lejtőre viszik az agyat

hazug hazugság
hazugság, hazug Hosszú távon csak az őszinte párbeszédnek van nyeresége
Vágólapra másolva!
Első ízben sikerült tudományosan igazolni, hogy a kis hazugságok mondása érzéketlenné teszi az agyat a hazugságokhoz kapcsolódó negatív emóciókra, és ez felbátorítja az embereket arra, hogy egyre nagyobb hazugságokat mondjanak a jövőben.
Vágólapra másolva!

A londoni University College kutatói először találtak empirikus bizonyítékot arra, hogy az öncélú kis hazugságok fokozatosan terebélyesednek egyre nagyobbakká, és azt is feltárták, mi vezet mindehhez az agyunkban. Az eredményeket a Nature Neuroscience folyóiratban publikálták.

Kevésbé ismeri fel az agy a nagyobb hazugságokat, ha hozzászoktatjuk a kicsikhez dreamstime

A kutatócsoport önkéntesek agyát szkennelte, miközben a résztvevőknek olyan feladatokat adtak, ahol önös érdekből hazudniuk kellett. Azt tapasztalták, hogy az amygdala (az agynak az érzelmekkel kapcsolatos része) akkor a legaktívabb, amikor az emberek először hazudtak.

Az amygdala belefárad a sok hazugságba

Ez után az amygdala hazugságra adott válasza egyre csökkent, annak ellenére, hogy a hazugságok nagyságrendileg egyre növekedtek. A kutatók megállapították, hogy az amygdala aktivitásának nagyobb csökkenése előrejelzi a jövőbeni nagyobb hazugságokat.

„Amikor önös érdekből hazudunk, akkor

– magyarázta az eredményt Tali Sharot, a tanulmány rangidős szerzője. „Azonban e válasz elhalványul, ahogy folytatjuk a hazudozást, és mennél jobban csökken a reakció, annál nagyobbakká válnak a hazugságaink. Ez síkos lejtőre vezet, ahol a füllentéseink egyre jelentősebb hazugságokká válnak."