Megfejthették a Bermuda-háromszög rejtélyét

bermuda
A kép illusztáció
Vágólapra másolva!
Hatszög alakú felhők lehetnek a felelősek a Bermuda-háromszög rejtélyéért – állítja meteorológusok egy csoportja, akik egy természettudománnyal foglalkozó televíziós csatornán mutatták be teóriájukat.
Vágólapra másolva!

Bermuda-háromszög vagy más néven az Ördög háromszöge annak a területnek a neve az Atlanti-óceánon, amely repülőgépek és hajók különös eltűnéséről vált ismertté. Földrajzilag a háromszöget Bermuda szigete, Puerto Rico és Miami rajzolja ki.

A Bermuda-háromszög Forrás: NOAA

Sokan sokféleképpen próbálták már magyarázni a rejtélyes eltűnéseket. Egyesek természetfeletti erőket sejtenek a háttérben, mások sokkal racionálisabb magyarázatokhoz nyúlnak, például a tengerfenékről felemelkedő óriás metánbuborékokhoz, amelyek képesek lehetnek a hajókat elsüllyeszteni.

A kép illusztráció Forrás: HD Wallpapers

Szakértők egy csoportja a Science Channel dokumentumfilm-csatornának most azt nyilatkozta, hogy az eddigieknél még kielégítőbb magyarázatot találtak a rejtélyes eltűnésekre – olvasható a CNN oldalán. Az eredményekre a NASA műholdfelvételeinek tanulmányozása alapján jutottak.

Eszerint a misztikusnak látszó eltűnéseket olyan hatszög alakú, 32–88 kilométer széles felhők okozhatják, amelyek rendkívül erős szeleket keltenek az érintett régióban. „Ezek az óceán fölött látható hexagonális alakzatok tulajdonképpen »légi bombák«, amelyek mikrokitörésekkel keletkeznek. E kitörések a felhők aljától az óceán felé nyomják a levegőt, aminek következtében hatalmas hullámok jönnek létre” – mondta dr. Randy Cerveny, az Arizonai Állami Egyetem kutatója.

Sokan vitatják az elméletet

A meteorológusok elméletével azonban több szakértő nem ért egyet. Kevin Corriveau, az NBC-nek nyilatkozó tudós szerint az elmélet kiötlői valójában nem is mikrokitöréseket látnak, a műholdfelvételen látható hexagonális felhők ugyanis nem okozhatnak ilyen jelenséget. Szintén óvatosságra intő jel, hogy az elmélet eddig egyetlen szakmailag lektorált tudományos lapban sem jelent meg.

Sokan azonban egyszerűen úgy vélik, az eltűnt hajók, repülőgépek száma nem is olyan jelentős, és pusztán a térséget övező legenda fújta fel a Bermuda-háromszög körüli hisztériát.