Négy pénisze van egy újonnan felfedezett barlangi ezerlábúnak

ezerlábú, barlang
A négy pénisz és a sperma bejuttatására szolgáló módosult lábak
Vágólapra másolva!
Pókok, álskorpiók és legyek mellett most egy apró, fonálszerű ezerlábút fedeztek fel a kaliforniai Sequoia Nemzeti Park egyik márványbarlangjában.
Vágólapra másolva!

Az újonnan talált ezerlábút a diplopodák két szakértőjéhez küldték. Bill Shear és Paul Marek azonnal felfedezte az állat jelentőségét, amely a már leírt Illacme plenipes, a Föld legtöbb lábbal rendelkező élőlényének evolúciós rokona.

Majdnem ezer láb

Noha az új fajnak „csupán" 414 lába van szemben a rokona 750 lábával, sok bizarr anatómiai jellegzetességen osztoznak. Így például az állatok 200 méregmiriggyel vannak felfegyverezve, ezen kívül mindkét fajnak vannak selyemkiválasztó szőrei és 4 pénisszel rendelkeznek. Az új fajról szóló tanulmány a szabad hozzáférésű ZooKeys folyóiratban jelent meg.

Az Illacme tobini nevű ezerlábú (a vonal 1 mm hosszú) Forrás: Paul Marek, Virginia Tech

Az alig pár milliméteres új faj az Illacme tobini nevet kapta a barlangbiológus, Ben Tobin tiszteletére.

Az ezerlábú lábainak elektronmikroszkópos képe Forrás: Paul Marek, Virginia Tech

Sok furcsa jellegzetesség

„Sosem gondoltam volna, hogy a világ legtöbb lábú állatából még egy fajt fedezünk fel egy 150 mérföldnyire fekvő barlangban" – mondta Paul Marek, a Virginia Tech entomológiai részlegének munkatársa. Legközelebbi rokona óriási homokkő sziklák alatt él a kaliforniai San Juan Bautista közelében.

A négy pénisz és a sperma bejuttatására szolgáló módosult lábak Forrás: Paul Marek, Virginia Tech

Az új ezerlábú „lábassága" mellett érdekes még a rejtélyes funkciójú, bizarr kinézetű szájszerve, a pénisszé módosult négy lába és a több mint 100 ízen lévő páros „fúvóka", amelyen védekezésre szolgáló, ismeretlen természetű vegyületet spriccel ki az állat.