Hálóik finomhangolásával szereznek információkat a pókok

Harmatcseppek kora reggel egy pókhálón Debrecen közelében
Vágólapra másolva!
Finoman változtatják hálóik feszességét a pókok, így segítve szenzoraikat, hogy a zsákmányt és a partnereket felismerjék és helyzetüket meghatározzák.
Vágólapra másolva!

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a megpendített gitárhúrok továbbítják a hangot, a pókháló selyme is különböző frekvenciákon továbbítja a rezgést, így közvetít üzenetet a póknak - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

A pók könnyen meg tudja különböztetni partnerét és az áldozatát a pókhálón keresztül Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"A pókok egyrészt arra használják ezt a vibrációt, hogy információt szerezzenek a hálóba akadt áldozatról, hiszen nyilvánvalóan fontos tudniuk, mi az és pontosan hol van. Másrészt a rezgés az udvarlásban is fontos szerepet játszik. Sok hím egy speciális zenét generál, ennek segítségével a nőstények megállapíthatják, hogy a megfelelő fajba tartozó hím pókról van-e szó és akarnak-e vele párosodni" - mondta Beth Mortimer kutató.

Hozzátette:

a pókok a háló rezgésével továbbított információból következtethetnek hálójuk állapotára is.

A madridi III. Károly Egyetemmel közreműködésben készült tanulmány részeként a kutatók koronás keresztespókok (Araneus diadematus) hálóját vizsgálták, ütemes impulzusokat generáltak a háló selyemszálain.

A háló állapotára is tudnak következtetni a rezgésekből Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lézerrel mérték a hálón terjedő rezgéseket és megfigyelték, hogyan módosítja a várakozó pók a terjedő rezgéshullámok amplitúdóját a háló feszességének és a merevségének változtatásával.
Megállapították, hogy a háló tulajdonságának irányítására külön mechanizmusaik van a pókoknak, melyekkel hatékonyan tudják "hangolni" hálójukat, hogy megfelelő információkat kapjanak.

Mortimer tervei szerint a vizsgálatokat egzotikusabb fajokkal, például arany hálószövő pókokkal folytatják.