Szunyókáló leopárdra támadt a hím oroszlán

oroszlán, leopárd
Vágólapra másolva!
Újabb nem mindennapi eseményt rögzítettek a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban. Egy hím oroszlán – talán területféltés miatt – rátámadott egy békésen szunyókáló leopárdra. Az ilyen viadaloknál az oroszlánoknál van az előny, de ez esetben meglepő fordulatot vett a csata.
Vágólapra másolva!

Az oroszlánok általában akkor támadják meg a leopárdokat és más ragadozókat, ha a saját zsákmányukat féltik vagy a leopárdtól akarják elvenni az általa ejtett zsákmányt, ami rendszerint sikerül is.

Az oroszlán az erősebb

A leopárd saját jószántából ritkán keveredik párharcba oroszlánokkal, és ezekben az esetekben is hamar menekülőre fogja a dolgot, hiszen még egy nőstény oroszlán is erősebb nála, hát még egy egész falka, vagy egy életerős hím.

A mostani esethez hasonlót azonban még a videót készítő hivatásos szafarivezető, Matthew Poole sem látott még. Elmondása szerint leopárdlesre indultak, mert információt kaptak, hogy egy hím leopárdot láttak a közelben. Meg is találták az állatot, amely egy darabig bőszen jelölgette területét a vizeletével, majd a nagy munkában elfáradva lepihent sziesztázni egy kicsit.

A futás most is hasznosnak bizonyult

Ekkor bukkant fel a folyó túlpartján egy magányos hím oroszlán. Nem tudni, hogy mi keltette fel az érdeklődését a leopárd iránt – talán nem tetszett neki a sok jelölés –, de egyenesen a szunyókáló állat felé indult.

Szabályosan becserkészte, majd hirtelen rávetette magát. A leopárd csak jó reflexeinek köszönhette, hogy sikerült kivédenie a támadást és elmenekülni. Az oroszlán egy darabig követte, de a leopárdnak sikerült felmásznia egy fára. Ez után az oroszlán elvesztette az érdeklődését és továbbállt.

Az érdeklődők sok hasonló érdekes videót láthatnak a Kruger Sightings honlapon.