Újabb békafajt irtott ki a pusztító gombabetegség

Ecnomiohyla rabborum
Vágólapra másolva!
Újabb kétéltű faj halt ki. A „Kemény fickó" névre hallgató egyed volt az Ecnomiohyla rabborum békafaj utolsó élő példánya.
Vágólapra másolva!

A Panamából származó hím néhány évvel ezelőtt került az Atlantai Botanikus Kertbe, olvasható a Scientific American weboldalán.

Valószínűleg fajának utolsó példánya lehetett, vadon élő egyedeket ugyanis 2007 óta nem találtak a szakemberek. A fajt 2005-ben fedezték fel a tudósok.

Kemény fickó pusztulása négy és fél évvel az után történt, hogy egy másik példányt – amely az Atlantai Állatkertben talált menedéket és szintén Panamából származott – el kellett altatni egy súlyos gombafertőzés miatt.

Ecnomiohyla rabborum Forrás: Wikimedia Commons

Habár kilenc éve nem bukkant fel vadon élő egyed, egy kutató azért nem adott fel minden reményt, bízik benne, hogy az Ecnomiohyla rabborum nem tűnt el az élet színpadáról, csupán rejtőzködik.

– mondta Jonathan Kolby, egy hondurasi kétéltűeket mentő intézet igazgatója. A szakember szerint ismert, hogy e békák szaporodási helye a fák lombkoronáján található, valamilyen szinten tehát védve vannak a kitridomikózis nevű betegségtől, amelyet egy gombafaj okoz. A kitridomikózis azonban világszerte pusztítja a különböző békafajokat és ez alól sajnos az Ecnomiohyla rabborum sem volt kivétel, a kór felbukkanásával drámaian visszaesett a faj állománya.

A szakértők többsége kevés esélyét látja annak, hogy valahol lehetnek még élő képviselői a fajnak.