Szinte súrolta a Földet egy semmiből felbukkanó aszteroida

aszteroida
Az Európai Űrügynökség (ESA) egyelőre sokkal optimistább amerikai kollégáinál
Vágólapra másolva!
Szokatlanul közel száguldott el a Föld mellett egy termetesebb aszteroida. Mostanáig senki sem tudott az objektum létezéséről – írja a Space.com csillagászati portál.
Vágólapra másolva!

Az objektumot még augusztus 27-én, szombaton szúrta ki a brazil SONEAR obszervatórium, az aszteroida a 2016 QA2 tudományos nevet kapta. A csillagászok szerint a 25–55 méter széles égitest augusztus 28-án került legközelebb szülőbolygónkhoz,

ekkor mindössze 80 ezer kilométerre volt tőlünk.

Összehasonlításképpen a Hold Földtől vett átlagos távolsága 384 402 kilométer.

A most észlelt aszteroida termetesebb, mint a 2013-ban Cseljabinszk fölött felrobbant objektum, amelynek átmérője körülbelül 20 méter volt a megsemmisülése idején. Akkor a robbanás okozta lökéshullámok következtében betörtek az ablakok, megrongálódtak az épületek, és mintegy 1200 ember sérült meg.

A 2016 QA2 pályája a Földénél jóval elliptikusabb, a Naphoz legközelebbi pontja 0,76 csillagászati egységre (CsE) esik, míg a legtávolabbi pontja 1,18 CsE-re, írta az aszteroidafigyelő Kisbolygó Központ (1 csillagászati egység megegyezik a Föld átlagos naptávolságával, amely 150 millió kilométer). Számítások alapján az aszteroida 350 nap alatt kerüli meg a Napot.

Forrás: NASA

Nem kell katasztrófától tartani

A 2016 QA2-höz hasonló méretű objektumok komoly károkat tudnak okozni, ha becsapódnak. 1908-ban például egy 40 méter szélesre becsült objektum robbant fel Szibéria felett, és 2137 négyzetkilométeres területen szinte mindent letarolt. A tudósok viszont nyugalomra intenek, véleményük szerint az eddig felfedezett földközeli objektumok egyike sem fog nekünk ütközni a közeli jövőben.