A kutatók elhagyták a hawaii Mars-szimuláció kupoláját

Mars-szimuláció
Kutatás a „Marson”
Vágólapra másolva!
Hat kutató vasárnap fejezte be az egy évig tartó Mars-szimulációs kísérletet a hawaii Mauna Loa hegységben. Egy évet töltöttek szinte teljes elszigeteltségben egy kupola alatt. Ahányszor elhagyták a kupolát, űrruhát kellett viselniük.
Vágólapra másolva!

Cyprien Verseux a csapat francia tagja úgy nyilatkozott, hogy sikerülhet egy Mars-küldetés.

– mondta Verseux.

Vízről is sikerült gondoskodni

Christiane Heinicke, a csoport német tagja elmondta, hogy a kutatóknak sikerült megtalálniuk a saját vizüket a száraz éghajlaton.

– mondta a kutatónő. „Működhet a Marson is, tehát az ember vízhez juthat a Marson is ebből a kis üvegházépítményből."

Kutatás a „Marson” Forrás: Christiane Heinicke

Fontos lehet a jövőbeni utazók kiválasztása szempontjából

„A Hawaii Egyetem kutatóinak itteni eredménye nagyon fontos ahhoz, amikor a személyzet kiválasztására kerül sor" – mondta a csapat építésze, Tristan Bassingthwaighte. „Kitalálni azt, hogyan fognak viselkedni ténylegesen az emberek a különféle küldetéseken, és az űrutazás, a kolonizáció emberi tényezőit felmérni, ehhez adott támpontot a szimuláció."

A kupola a napelemekkel Forrás: Sheyna Gifford

Kim Binsted, a Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) vezető kutatója elmondta, hogy a csapattagok már előre örülnek annak, hogy megmártózhatnak az óceánban, friss termékeket és más élelmiszereket ehetnek, amelyek nem álltak rendelkezésre a kupola alatt.

Üdv újra a Földön!

„A HI-SEAS a Hawaii Egyetem által folytatott nemzetközi együttműködő kutatások egyik példája. Ezért igazán izgalmas a csapatot újra a Földön és Hawaiion üdvözölni a Marson töltött egy év után" – tette hozzá Binsted.

Szivárvány a kupola felett Forrás: Christiane Heinicke

Binsted elmondta, hogy a NASA által támogatott szimuláció a második leghosszabb ilyen küldetés volt egy 520 napig tartó oroszországi szimuláció után.