Még a kávézási szokásaink is genetikailag kódoltak

kávé
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoport beszámolója szerint megtalálták azt a gént, amelynek bizonyos változata visszafogja a kávéfogyasztást.
Vágólapra másolva!

Azok az emberek kevesebb csésze kávét fogyasztanak, akik az úgynevezett PDSS2 gén egy bizonyos változatával rendelkeznek, állítja a Scientific Reports folyóiratban megjelent új tanulmány.

Más kávézással kapcsolatos gének is vannak

A szakemberek szerint ez a gén csökkenti a sejtek koffeinlebontó képességét,

ezért a koffein tovább marad a szervezetben.

Ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek nem kell olyan sok kávét fogyasztaniuk ahhoz, hogy elérjék ugyanazt a koffeinszintet.

kávé Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger


Az új felfedezés kiegészíti a korábbi tanulmányokat, amelyekben a kávézási szokásokkal kapcsolatos géneket azonosítottak, és új fényt vet a koffein-anyagcsere biológiai mechanizmusára.

Napi egy kávéval kevesebb

A kutatók egy dél-olaszországi kis faluban élő 370,

valamint hat északkelet-olaszországi faluban élő 843 ember genetikai adatait mérték fel.

A tanulmányban résztvevőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben szerepelt az a kérdés is, hogy hány csésze kávét isznak naponta.

Forrás: Origo


A kutatócsoport azt tapasztalta, hogy a PDSS2 bizonyos DNS-változatával rendelkező emberek kevesebb csésze kávét isznak, mint azok, akikből hiányzott ez a változat. A hatás átlagosan napi egy csésze kávénak felelt meg.

További kutatások kellenek

„Tanulmányunk eredménye kiegészíti az eddigi kutatásokat, amelyek arra utalnak, hogy a kávéivási késztetésünk a génjeinkbe van ágyazva" – mondta Nicola Pirastu, az Edinburghi Egyetem Usher Intézetének munkatársa. „Nagyobb tanulmányt kell végeznünk a felfedezés megerősítésére és ahhoz, hogy tisztázzuk a biológiai kapcsolatot a PDSS2 és a kávéfogyasztás között."