Bemutatták a kínai marsjárót

Mars
A Mars művészi ábrázolása. A rover vörös bolygóra juttatása óriási kihívás a kínai szakemberek számára
Vágólapra másolva!
Egy kétmázsás, hatkereken gördülő marsjárót küldenek a kínaiak a vörös bolygóra 2020 nyarán. Most mutatták be a szerkezetet Pekingben.
Vágólapra másolva!

A kínai űrkutatás nagy lépésekkel halad előre. A kelet-ázsiai óriás 2003-ban a világon harmadikként küldött embert az űrbe saját rakétájával.

2013-ban pedig sima leszállással juttatta el a Csang'o-3 űrszondát a Holdra, ahol beüzemelték a Jáde nyúl nevű rovert. Kína volt a harmadik ország, amelynek vizsgáló egysége a Holdon járt.

Bár az európaiak is próbálják felvenni a versenyt a nagyokkal, hiszen egy közös "európai-orosz misszió" is folyamatban van, eddig az Egyesült Államok az egyetlen, amely marsjárókat küldött a vörös bolygóra és ha minden jól megy, Kína lesz a következő.

Így nézhet ki a távolból az Olympus Mons, a Naprendszer legmagasabb hegye a Mars felszínén Forrás: NASA/ESA

Szerdán mutatták be, hogy néz ki a szerkezet. A mérőműszerekkel felszerelt járművet úgy tervezték, hogy legalább három hónapon át vizsgálhassa a bolygó felszínét.

A talaj szerkezetéről, a légkörről és egyéb természeti körülményekről, például vízről és jégről kell adatokat gyűjtenie, amennyiben talál ilyeneket.

A fényképek közreadásával egy időben nyilvános felhívást is közzé tettek, amelyben keresik a járgány legtalálóbb nevét és a rá utaló legötletesebb logót. A szerkezet működtetéséhez szükséges energiát négy napelem fogja biztosítani, kettővel több, mint Kína első holdjárójáét a szolgálatból nemrég végleg kivont, 60 kilóval könnyebb Jáde nyúlét.

A Mars művészi ábrázolása. A rover vörös bolygóra juttatása óriási kihívás a kínai szakemberek számára Forrás: NASA/JPL/MSSS


- közölte a Hszinhua hírügynökséggel Csang Zsung-csiao, a misszió vezetője. Azt is elmondta, a Marsra küldött szonda és 7 hónapos utazás után válik majd el a leszállóegységtől a bolygó északi féltekéjén. Azt is hozzátette, hogy

a leszállóegység tizenhárom különböző rakománya között távérzékelő kamera és földradar is található.

A kínai médiában utalnak rá, hogy az északi félteke nem igazán jó a napenergia gyűjtésére. Jobb lenne, ha az Egyenlítő térségén próbálkoznának, de északon a földrajzi és domborzati körülmények kedvezőbbek. Kína nem áll meg a vörös bolygó felfeldezésénél. Azt tervezik, hogy 2036-ig embert küldenek a Holdra.